UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı sona erdi

İran'ın toplam 1430 kilogram düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulunun, kurumun Viyana'daki merkezinde pazartesi günü başlayan toplantısı sona erdi.

Toplantının bugün son oturumunda, İran'ın nükleer programına ilişkin kaygılarını dile getiren ABD heyeti başkanı büyükelçi Glyn Davies, "İran'ın şimdi veya kısa sürede nükleer bomba yapmaya yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olacağından ciddi endişe duyduğunu" söyledi.

Diplomatik kaynaklar, UAEK verilerine göre İran'ın toplam 1430 kilogram düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğunu belirtirken, "Nükleer bomba yapabilmek için bin ila 1700 kilogram zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyulduğunu" bildirdiler.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei de İran yönetimine, "ABD Başkanı Barack Obama'nın yaptığı görüşme önerisine ön koşulsuz olarak yanıt vermesi" çağrısını yineledi.

Toplantının dünkü ve bugünkü oturumunda ele alınan İran ve Suriye'nin nükleer programlarına ilişkin, üye ülkelerin heyet başkanlarının yaptıkları sözlü beyanların, yönetim kurulu dönem başkanı tarafından özetlenerek konferans belgelerine aktarıldığı, iki ülkeye yönelik yeni bir karar tasarısının sunulmadığı bildirildi.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) genel kurul toplantısı da 14-18 Eylül  arasında Viyana'da yapılacak.

Genel kurul toplantısına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kurum üyesi yaklaşık 148 ülkeden bakan veya daimi temsilci düzeyinde katılım olacak.

UAEK kaynakları, genel kurul toplantısında, bir süre önce kurumun başkanlığına seçilen Japonya daimi temsilcisi Yukiya Amano'nun başkanlığının onaylanması başta olmak üzere, UAEK'nın 2010 yılı bütçesi, İran, Suriye ve Kuzey Kore'nin nükleer programlarına ilişkin son gelişmeler ile Orta Doğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik sunulması beklenen karar tasarısının ele alınacağını bildirdiler.