Üçlü Zirve'den anlaşma çıktı

Üçlü Liderler Zirvesi'nde bir araya gelen GKRY lideri Anastasiadis, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Çipras enerji başta olmak üzere birçok alanda işbirliği için girişim başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GKRY lideri Nikos Anastasiadis'in ev sahipliğinde Lefkoşa'da bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ilk üçlü zirveyi gerçekleştirdi. 

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çipras, üçlü liderler zirvesinde İsrail, GKRY ve Yunanistan arasında enerji ve başka ağların kurulması konusunun ele alındığını belirterek, Yunanistan’ın, İsrail ve GKRY ile Avrupa Birliği arasında enerji köprüsü rolü oynayacağını kaydetti.

Görüşmede Kıbrıs konusunun da ele alındığını söyleyen Çipras, Kıbrıs’ta, "garantisiz ve garantörsüz" çözümden yana olduklarını vurguladı. 

Boru hattı projesi incelenecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu da üçlü zirvede, İsrail ve Kıbrıs doğalgazının Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ulaşması için bir boru hattı inşası projesini incelemeyi kararlaştırdıklarını söyledi.

Lefkoşa’daki toplantıyı "tarihi" olarak niteleyen Netanyahu ayrıca, İsrail, GKRY ve Yunanistan arasında elektrik bağlantısının sağlanması için deniz altından kablo döşenmesi projesinin de incelemeye alınmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Rum lider Nikos Anastasiadis de İsrail, GKRY ve Yunanistan arasında enerji işbirliğinin üç ülkenin de enerji güvenliğini güçlendireceğini ve rekabet gücünü artıracağını belirterek, zirvede kararlaştırılan Lefkoşa Bildirisi'nin enerji, turizm, çevre, su yönetimi, terörle mücadele ve mültecilik konularındaki işbirliklerinin temel taşını oluşturacağını vurguladı.

Rum lider, uzlaşıya vardıkları konuları izlemek üzere de "Üçlü Eşgüdüm Komitesi" kurulacağını açıkladı.

Toplantı sonunda yayımlanan ortak deklarasyonda ise üçlü zirvede enerji, deniz taşımacılığı, su bilimleri teknolojisi, turizm, güvenlik ve ticari konulardaki işbirliğinin genişletilmesinin ele alındığı bildirildi.

İsrail, GKRY ve Yunanistan arasında özellikle enerji konusundaki işbirliğine vurgu yapılan bildiride, İsrail ve Kıbrıs hidrokarbon yataklarını birleştirerek Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşıyacak boru hattı oluşturulması ve üç ülke arasında elektrik bağlantısı sağlanması konularının önemi vurgulandı.

Yunanistan, GKRY ve İsrail arasındaki ikinci zirvenin 6 ay sonra gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.