UCM'den flaş IŞİD kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Suriye ve Irak'ın Roma Anlaşması'na üye olmamaları nedeniyle IŞİD'in işlediği suçlar konusunda soruşturma yetkisi olmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), terör örgütü IŞİD'le ilgili soruşturma açma yetkisinin olmadığı belirtildi.  

UCM Savcısı Fatou Bensouda, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,  IŞİD'in Suriye ve Irak'ta "tarifsiz" suç işlediğini ancak iki ülkenin de mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması'na üye olmaması nedeniyle bu konuda soruşturma açma yetkileri olmadığını kaydetti. 

IŞİD'in bölgede işlediği ve uluslararası toplumu ilgilendiren suçlarla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını bildiren Bensouda, bu konuda Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin de kendilerine soruşturma açılması için talepte bulunmadığını hatırlattı. 

Kitlesel infazlar, tecavüz, cinsiyete dayalı şiddet, etnik ve dini azınlıklara yönelik şiddet gibi konulara ilişkin şikayetler aldıklarını belirten UCM Savcısı Bensouda, mahkemenin ön soruşturma açması için yeterli yasal çerçevenin olmadığını dile getirdi. 

17 Temmuz 1998 tarihli "Roma Statüsü"nün imzalanmasıyla kurulan ve 1 Temmuz 2002 yılında resmen çalışmalarına başlayan soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarına bakan UCM, üye ülke topraklarında işlenen suçları yargılama yetkisine sahip. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu, IŞİD'in bölgede yaptığı saldırıların soykırım olarak kabul edilmesi için  geçen sene UCM'ye başvuruda bulunmuştu.