Uçuşların yarısı yapılacak

Avrupa'da bugün yaklaşık 28 bin uçuştan 14 bininin yapılması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL -  Bugün Avrupa'daki uçuşların yarısının yapılacağını açıklandı.

Avrupa hava ulaşımı kontrol ajansı Eurocontrol'den yapılan açıklamada, bugün Avrupa'da yapılması planlanan yaklaşık 28 bin uçuştan 14 bininin yapılmasının beklendiği belirtildi. Avrupa'da dün için planlanan uçuşların yüzde 67'si yapılamamıştı.

Eurocontrol, perşembe gününden bu yana Avrupa'da iptal edilen seferlerin toplamının ise bugünün sonunda 95 bini aşmasının beklendiğini kaydetti.

Kül bulutu hafta sonuna temizlenmeye başlayacak

 

Yanardağın patladığı İzlanda'ya hareket eden alçak basınçlı hava sisteminin, yanardağın püskürttüğü kül bulutlarının temizlenmesine yardım edebileceği bildirildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü uzmanı Herbert Puempel, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, meteorolojik açıdan, haftanın ikinci yarısı ve hafta sonuna doğru tüm göstergelerin çok olumlu olduğunu belirterek, "mevcut durum  hafta sonu için birçok olumlu işaret taşıyor" dedi.

Puempel, bir iki gün içinde Kanada ve ABD'ye kayma eğilimine karşın kül bulutlarının Atlantik ötesi uçuşları aksatmayacak şekilde, okyanus üzerinde yeterince alçak seviyede olacağını ifade etti.

DSÖ: Kül bulutları risk oluşturmuyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Dr. Carlos Dora, hava kalitesinin incelenmesi sonucunda kül bulutu kirliliğinin Avrupa'nın çoğu bölgesinde yer seviyesine inmediğinin belirlendiğini söyledi.

Dora, kül bulutunun havada yükseklerde incelebileceğini ve artık daha fazla sorun oluşturmayacağını da vurguladı.

Volkanik kül bulutunun sağlıkta büyük etkisi olmayacağı açıklamasından ikna olmayan bazı uzmanlar ise DSÖ'nün uyarısının abartılı olduğunu ileri sürdü.

DSÖ, geçen hafta, solunumla ilgili potansiyel tehlikeler oluşturabileceği uyarısıyla Avrupalılardan, kül bulutunun yere inmesi durumunda evlerinden çıkmamasını istemişti.

Dora'nın bugünkü mesajının DSÖ'nün geçen haftaki açıklamasıyla ters düştüğü belirtiliyor.

Edirne'den Avusturya'ya ek tren seferi

İzlanda'da faaliyete geçen yanardağdan yükselen külleri taşıyan bulutların hava yolunu kapatması nedeniyle mağdur olan yolcular için Edirne Garı'ndan Avusturya'nın Villach kentine ek tren seferi düzenleneceği belirtildi.

Yanardağ patlaması nedeniyle iptal edilen uçak seferlerinin insanları mağdur ettiğini ve bu insanlar için trenin alternatif ulaşım aracı haline geldiğini söyleyen Optima Firması Genel Müdür Yardımcısı, Basın ve Halkla İlişkiler Uzmanı Sibel Çağrı Hakgüder, 21 Nisan'da saat 21.50'de Edirne Garı'ndan Avusturya'nın Villach kentine ek sefer yapılacağını söyledi.

Almanya hava sahasının kapalı kalma süresi uzatıldı

İzlanda'daki yanardağ patlamasıyla ortaya çıkan volkanik kül bulutu nedeniyle Almanya'nın hava sahasının uçak seferlerine kapalı kalma süresi bu akşam 20.00'ye kadar uzatıldı.

Langen kentindeki Alman Hava Trafiği Güvenlik Dairesi sözcüsü Axel Raab, dünyanın çeşitli ülkelerinden Almanya'ya getirilecek kişiler için özel izin verilerek başlatılan seferlerle bugün toplam 700 ila 800 seferin yapılacağını belirterek, normal günlük sefer sayısının ortalama 10 bin civarında olduğuna dikkat çekti.

Raab ayrıca, uçakların volkanik kül bulutunun altında seyredeceği şeklindeki haberleri de yalanlayarak, çok sayıda uçağın kül bulutunun olduğu yükseklikte uçmak durumunda olduğunu da kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir