Ucuz petrol OPEC'i vurdu

Petrol fiyatları düşünce kartel üyeleri 700 milyar dolar zarar etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA/VİYANA - OPEC Başkanı Şekip Halil, Cezayir'de yayımlanan El Haber gazetesine verdiği demeçte, OPEC üyelerinin düşen ham petrol fiyatı yüzünden yaklaşık 700 milyar dolar kayıplarının olduğunu söyledi.

Düşen fiyatlar nedeniyle OPEC'in yeni bir kesintiye gideceği haberleriyle ilgili olarak Halil, OPEC'in bu ay Mısır'da yapacağı toplantıda konuyla ilgili karar vermesinin mümkün olmadığını, örgüt gerekli verileri sağladıktan sonra 17 Aralıkta Cezayir'de yapılacak toplantının önem kazanacağını vurguladı. OPEC'in elde edeceği veriler, örgütün daha önceki üretim kesintilerinin üyeleri tarafından uygulanıp uygulanmadığını gösterecek.

Cezayir Enerji Bakanı da olan Halil, "29 Kasımdaki Kahire toplantı, bir iç görüşme olarak düşünülmeli, ancak 17 Aralıkta Cezayir'in Oran kentinde yapılacak toplantı, o zaman kadar petrol piyasasındaki eğilim konusunda daha fazla bilgi elde edeceğimiz için bir bakıma daha önemli olacak" dedi. Halil, "Bütün üyeler, ABD'de ekonomik durumun kötüleşmesinden ve Avrupa'dan sonra Japonya'nın durgunluğa girmesi konusunda çok kaygılıyız" dedi. Dünya petrol üretiminin yüzde 40'ını karşılayan OPEC, geçen ay günlük petrol üretimini 1,5 milyon varil azaltmaya karar vermiş, ancak bu da petrol fiyatının düşüşüne çare olmamıştı.