Ucuz petrolün faturası ağır oldu

Rusya’nın ihracat gelir kaybı 170 milyar doları bulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ihracat gelir kaybının yıllık bazda 150-170 milyar dolar civarında olacağını söyledi.

St.Petersburg’da düzenlenen 24’üncü Uluslararası Bankacılık Kongresi’nde konuşan Nabiullina, “Petrol fiyatları yükseliyor. Ancak bu 5 yıl öncesinin rakamlarından 1,5 kat daha az. Rusya’nın ihraç ettiği diğer hammadde ürünlerinin fiyatları da düşüyor” dedi. 

Rusya’nın kabul edilebilir seviyeye göre ihracat gelirlerinde önemli düşüş beklendiğini ifade eden Nabiullina, “Ekonomi ihracat gelir kaybı yaşıyor. Bu yıllık bazda 150-170 milyar doları bulacak. Borç ödemeleri ile birlikte düşünüldüğünde ciddi kayıp” uyarısında bulundu.

Son dönemde alınan tedbirlerle enflasyon rakamlarında gerileme başladığı bilgisini veren Nabiullina, aylık ve yıllık enflasyon rakamlarının son dönemde öngörülebilen seviyelere gerilediğini ifade etti. Mart ayında yüzde 16,9’la rekor kıran enflasyon rakamlarının yıl sonunda yüzde 12’lere gerilemesi bekleniyor.

Faiz oranlarının sert bir şekilde düşürülmesinin döviz piyasaları ve enflasyon açısından risk oluşturduğunu belirten Rusya Merkez Bankası Başkanı, “Sert düşüşler olursa döviz piyasalarında yeni dalgalanmalara ve enflasyonun fırlamasına neden olabilir” dedi.

Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını Ukrayna krizi ve yaptırımların ardından 6,5 puanlık artışla yüzde 17’ye çıkarmıştı. 

Faiz oranları aşamalı olarak yüzde 12,5’e çekildi.