UEF'de petrol fiyatları için istikrar çağrısı yapıldı

Uluslararası Enerji Forumunda petrol üreten ve tüketen ülkelere petrol fiyatlarında istikrar çağrısında bulunuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANCUN - 12. Uluslararası Enerji Forumunda (UEF), petrol üreten ve tüketen ülkelere, iki yıldır piyasada panik havası yaratan petrol fiyatlarında istikrar çağrısında bulunuldu.

Meksika'nın doğusundaki Cancun kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Enerji Forumuna açılışından itibaren en çok ham petrol fiyatlarındaki değişkenliğin azaltılması konusu damgasını vurdu.

Dünyadaki en büyük enerji platformu kabul edilen foruma, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 64 ülkenin enerji bakanları, önemli petrol üreticisi ve tüketicisi ülkelerin enerji yetkilileri, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), uluslararası enerji kuruluşları, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika, Rusya ve Güney Afrika gibi ekonomisi güçlü ülkelerin enerji yetkilileri ile Dünya Bankası gibi uluslararası örgütlerin temsilcileri katılıyor.

Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın temsil ettiği forumda, katılımcılar, küresel enerji alanında karşı karşıya kalınan çeşitli sorunların çözümünü ele alıyor.

"Daha fazla işbirliği, diyalog ve şeffaflık"

Uluslararası Enerji Forumu Genel Sekreteri Noe Van Hulst, Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon ve Enerji Bakanı Georgina Kessel ile birlikte dün başlayan forumun açılışında yaptığı konuşmada, foruma katılan petrol üreticisi ve tüketicisi ülkelerin temsilcilerinin, bu platformdan yeterince yararlanarak temasları yoğunlaştırmaları, deneyimlerini paylaşmaları, fikir ve öneriler ileri sürmeleri ve küresel enerji planlarını ortaklaşa saptamaları yönündeki beklentisini dile getirdi.

Van Hulst, üretici ve tüketici ülkelerin karşılıklı bağımlılık içinde olduklarını vurgulayarak, ülkelere daha fazla işbirliği, diyalog, şeffaflık ve yenilenebilir enerji ile Ar-Ge çalışmalarında teknolojik işbirliği çağrısında bulundu.

OPEC Genel Sekreteri Abdullah Salem El Bedri ise yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki değişkenliği azaltmak konusunda çok çalışılması gerektiğini belirterek, 2008 yılı sonunda spekülasyonlar nedeniyle petrol fiyatlarının kontrolünün geciktiğini ifade etti.

Forumun finansal piyasalar ile spekülasyonlara karşı mücadele etmek konusunda kendilerini cesaretlendirdiğini vurgulayan El Bedri, İran, Irak ve Nijerya gibi petrol üreten ülkelerdeki karışıklık ve küresel ekonomideki düzelmenin belirsiz olması nedeniyle mevcut ham petrol fiyat seviyesindeki istikrarın garanti olmadığını dile getirdi.

"Doğal gaz fiyatı yaşanabilir değil"

 

Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) Başkanı Nobuo Tanaka ise yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki sorunu çözmek için OPEC'le birlikte çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, Cancun Bakanlar Deklarasyonunda eylem takvimini belirlemeyi umduklarını söyledi.  

Doğal gaz üreticileri de Forumda doğalgaz fiyatlarının tekrar değerlenmesi konusundaki istekliliklerini dile getirdi.

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Şekip Halil yaptığı açıklamada, 4 dolar seviyesinde bulunan mevcut gaz fiyatlarının üreticiler açısından "yaşanabilir" olmadığını belirterek, 19 Nisanda Oran'da düzenlenecek Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Forumunda üretimin azaltılması çağrısında bulunacaklarını ifade etti.

Bugün yerel saatle 18.00'de açıklanması beklenen forumunun Bakanlar Deklarasyonunda ham petrol fiyatlarında resmi bir anlaşmaya varılamasa da üretici ve tüketici ülkeler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi çağrısında bulunulması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir