UEFA'dan Türkiye'ye olumlu rapor

UEFA, EURO 2016 için kesin sonucu 28 Mayıs'ta açıklayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PARİS- UEFA'nın, 2016 Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemek isteyen üç aday ülke ile ilgili ilk değerlendirme raporu, Türkiye ve Fransa'ya, İtalya'ya oranla daha fazla şans tanıyor.

UEFA, aday ülke ile ilgili kesin kararını 28 Mayıs tarihinde Cenevre'de açıklayacak.

Uzmanların hazırladığı 60 sayfalık, 100 teknik kriterin değerlendirilmesi sonucu hazırlanan rapor, UEFA'nın 13 üyeli merkez yürütme kurulu için önemli rehber özelliği taşıyor.

Raporda İtalya'nın dosyası zayıf bulunurken, İtalya'nın adaylık dosyası, "vizyon açısından" yeteri kadar açık olmadığı gerekçesiyle eleştirildi.

Uzmanların raporunda, genel vizyon açısından Türkiye ve Fransa'ya iyi not verildi.

UEFA raporu, devletlerin desteği açısından Türkiye ve Fransa'nın açık bir şekilde İtalya'nın önünde olduğunu ortaya koydu.

UEFA, özellikle Türkiye'de devletin ve siyasetçilerin, bu organizasyonun düzenlenmesi için verdiği tam destekten dolayı memnuniyetini dile getiriyor ve devletin 20 milyar Euro’dan fazla yatırım yapma sözünü takdir ediyor.

 

Türkiye'ye övgüler yağdırıldı

UEFA'nın, 2016 Avrupa Şampiyonası'nı düzenlemek isteyen üç ülke ile ilgili raporunda Türkiye'nin vizyonuna, devletin ve tüm siyasi partilerin desteğine övgüler yağdırıldı.

"Türkiye'nin, bütün kültürlerin kardeşlik ve dostluk içinde festival havasında organizasyon düzenleme isteği" takdir gören raporda, "Türkiye'nin ev sahipliği ile Avrupa ile mistik doğu arasına köprü kurulacağı mesajı" da ayrıca memnunluk yarattı.

UEFA Merkez Yürütme Kurulu için rehber niteliği taşıyan raporda, "Türkiye'nin vizyonu ve motivasyonu çok açık ve UEFA'nın uzun vadeli stratejisine çok uygun" ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin şampiyonanın oynanması için aday gösterdiği iller ve statlarla ilgili de olumlu görüş verilen raporda, bu kentler arasındaki mesafenin çok uzun olmadığı ve yine bu kentlerin cazip kentler olduğu vurgulandı.

Futbolun Türkiye'de çok sevildiği ve popüler bir spor olduğu ifade edilen raporda, futbolun kalkınma ve modernleşme için iyi bir motor görevi gördüğüne işaret edildi.

Şampiyonanın sosyal proje kısmı ile ilgili Türkiye'nin dosyasının de takdir gördüğü ve bu bölüm için "zengin" ifadesi kullanılan raporda, Avrupa Çocuklar Kupası düzenlenmesi önerisinin de memnunluk yarattığı ifade edildi.

Raporda, şampiyonaya ev sahipliği yapılması halinde Türkiye'nin altyapı hizmetlerinin de gelişeceği ve bunun Türkiye'nin modernleşmesi ve gelişmesi için önemli olduğu vurgulandı.

Futbolun, Türkiye'deki en popüler spor olduğuna dikkat çekilen raporda, Türkiye'de 4 bin civarında futbol kulübü olduğu ve 3 milyon kişinin amatör olarak futbol oynadığı kaydedildi.

Raporda, bütün siyasi partilerin şampiyonaya ev sahipliği yapma önerisini desteklediği ve hükümetin özellikle bu konuda çok aktif bir rol oynadığı bildirildi.

 

Ulaşım ve konaklama

Raporda, yeni yapılan ve yapılacak statların standartlarının oldukça iyi olduğu ve UEFA'nın isteklerini karşıladığı ifade edildi.

Ulaşımla ilgili bölümdeyse, havaalanı konusunda sadece İstanbul ve Antalya'nın standartları karşıladığı belirtildi ve diğer kentlerdeki havaalanlarının yetersiz olduğu belirtildi.

Raporda, diğer kentler için otoyol ve hızlı tren gerektiği vurgulandı ve İzmir ile Antalya havaalanlarının kapasitelerinin artırılması istendi.

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve Antalya gibi kentlerde konaklama sorunu olmadığı belirtilen raporda, Kayseri ve Konya'da ise konaklama sorununu olabileceği uyarısında bulunuldu.

UEFA raporunda, Türkiye'nin daha önce UEFA Şampiyonlar Ligi ve Kupa finallerine ev sahipliği yaptığı ve bu konuda tecrübeli olduğu vurgulandı ve Türkiye'nin bu organizasyonları başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi.

 

Türkiye'nin ulaşımı sorunlu

Raporda Fransa, yapacağı devlet yatırımı konusunda yeteri kadar bilgi vermemekle eleştiriliyor.

UEFA, Fransa'yı stat inşa etme planları konusunda da eleştiriyor ve bu konuda ilerleme sağlanması gerektiğine işaret ediyor.

Raporda, Paris'teki "Stade de France"ın etrafının küçük olması yüzünden eleştiriler getiriliyor.

Fransa raporda, bununla birlikte otoyol, hızlı tren ve hava ulaşımı konusunda olumlu puan alıyor.

Rapor, Türkiye'ye ulaşım konusunda Fransa kadar iyi puan vermiyor.

UEFA, teknoloji konusunda Fransa'nın iyi bir aday olduğunu belirtirken, güvenlik konusunda sorun yaşanmadığına işaret ediyor.

UEFA raporu, Türkiye'nin F-1 yarışları ve Avrupa Şampiyonlar Ligi finalini organize ettiğini belirterek, bu konuda Fransa kadar güçlü bir aday olduğu yorumunu yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir