Ukrayna: Alıkonan gözlemcilerden biri serbest

Ukrayna'da Rusya yanlısı isyancılar rehin aldıkları AGİT gözlemcilerinden birini serbest bıraktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SLAVIANSK - Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı isyancılar, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bölgeye gönderdiği sekiz gözlemciyi üç gün önce kaçırdıktan sonra, birini dün serbest bıraktılar.

              
Ayrılıkçıların tahkim ettikleri Slaviansk kentinde tuttukları gözlemciler, bölgedeki gerilimin giderilmesi için varılan dörtlü Cenevre anlaşmasına uyumu gözlemek üzere AGİT  tarafından bölgeye gönderilmişti.
              
Rehinelerin salıverilmesini görüşmek üzere bir AGİT heyetinin Slaviansk'a gelmesinin ardından bir İsveçli gözlemci serbest bırakıldı. Ayrılıkçıların sözcüsü bu kişinin sağlık gerekçesiyle bırakıldığını ancak diğer yedi kişinin salıverilmesini düşünmediklerini söyledi.
              
Alman, Çek, Danimarka, Polonya ve İsveç uyruklu olan rehineler dün basının karşısına çıkarıldılar ve sağlıklarının yerinde olduğunu söylediler ancak grubun lideri Alman Albay Axel Schneider, "Ne zaman ülkelerimize geri gönderileceğimiz konusunda hiçbir belirti yok" dedi.
              
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "AGİT  gözlemcileri ve (esir aldıkları) Ukraynalı güvenlik görevlilerinin esir durumunda teşhir edilmeleri nefret uyandırıcı bir davranıştır ve mağdurların saygınlığını çok açıkça zedelemektedir" dedi.
              
"Bu, böyle durumlar için getirilmiş her türlü davranış kuralı ve standartların ihlali demektir. AGİT misyonu üyelerinin derhal serbest bırakılması için ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanmak Rusya'nın görevidir."
              
Kendisini Slaviansk belediye başkanı olarak ilan etmiş olan Vyacheslav Ponomaryov adlı bir isyancı, rehineleri savaş esiri olarak niteledi ve Ukrayna'nın elindeki ayrılıkçılarla takas edilebileceklerini söyledi.
              
Rusya'nın da üye olduğu AGİT'in Ukrayna'ya heyet göndermesini Moskova da onaylamıştı. 
Ancak Slaviansk'ta rehin alınan AGİT heyeti, örgütün yetkisiyle ve Rusya'nın onayını gerektirmeyen bir görevle doğu Ukrayna'ya gitmişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir