Ukrayna askerleri Kırım'dan çekiliyor

Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım'da konuşlandırılan Ukraynalı askerlerin yarımadadan çıkmasına ilişkin karar alındığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, parlamentoda yaptığı açıklamada, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun (MGSK) Kırım'da konuşlandırılan askerlerin bölgeden çıkarılmasına ilişkin karar aldığını kaydederek, bu çerçevede Savunma Bakanlığını Kırım'daki Ukrayna askerlerinin Kırım'daki çıkarılarak başka yere konuşlandırılması konusunda görevlendirdiğini ifade etti. 

Turçinov, Kırım'daki Ukraynalı askerlerin yarımadadan çıkarılmasına ilişkin MGSK kararının, Rus askerlerinin sürekli olarak Ukraynalı askerlere provokasyon yapması ve askeri birliklere baskın yapmaları sonucunda alındığını hatırlatarak, Kırım'daki Ukraynalı askerlerin can güvenliği ve hayatına ciddi tehditlerin olduğunu belirtti. Turçinov, ayrıca dün gece de Rus askerlerinin Kırım'daki işgal girişimlerinin devam ettiğini ifade ederek, bu çerçevede Feodisia'daki komanda birliklerine helikopter ile baskın düzenlendiğini dile getirdi. 

Meclis Başkanı Turçinov, Kırım'daki asker ailelerinin yarımadadan tahliyesi konusunda hükumetin görevlendirildiğini kaydederek, asker ailelerinin yerleştirileceği yerlerin bir an önce hazırlanması gerektiğini de ifade etti. 

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Sergey Gayduk, daha önce yaptığı açıklamada, Ukraynalı askerlerin Kırım'dan çıkarılmasının planlanmadığını açıklarken, diğer taraftan da Kırım'da bulunan bazı Ukrayna askeri birlikleri de, ne yapılacağına ilişkin kendilerine her hangi bir emrin ulaşmadığını dile getirmişti.