Ukrayna ateşkese son verdi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, isyancılara karşı askeri operasyonlar başlayacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV - Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla yapılan ve süresi dün akşam dolan ateşkesin ardından ordu birliklerinin isyancılara karşı operasyonlara yeniden başlayacağını açıkladı.

Doğu Ukrayna'daki şiddet olaylarından Rusya'yı sorumlu tutan Poroshenko, Moskova'nın krizi yatıştırma önerilerini reddetti ve isyancıları ateşkese uymamak ve önerdiği barış planını uygulamamakla suçladı.

Poroshenko dün televizyondan yaptığı konuşmada "Saldıracağız ve topraklarımızı kurtaracağız. Bizim teröristlere, militanlara ve yağmacılara cevabımız ateşkesi uzatmama kararımızdır" dedi.

Poroshenko bu açıklamasından önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya ve Fransa liderleriyle dörtlü bir telefon görüşmesi yapmıştı. Görüşmenin amacı, Nisan ayından beri Rusça konuşan nüfusun yaşadığı doğu Ukrayna'daki isyancılarla ordu arasında devam eden çatışmalara son verecek bir çözüm bulmaktı.

Poroshenko ateşkesi geçen hafta uzatarak tarafların oluşturduğu bir irtibat grubunun sürdürdüğü barış görüşmelerine dün TSİ 2200'ye kadar zaman tanımıştı Poroshenko, "Barış planını uygulamak için var olan tek fırsat kullanılamadı. Bunun nedeni militanların eylemleridir. Barış planının tümünü ve özellikle ateşkesi desteklemek istemediklerini açıkça söylediler" dedi.

Donetsk ve Luhansk bölgelerinde etkin olan Rusya yanlısı ayrılıkçılar krizin yatışması yönünde adım atmazlarsa, Rusya Avrupa Birliği'nin uyguladığı varlık dondurma ve vize yasakları gibi yaptırımların yenilerine maruz kalabilir.

Ukrayna dışişleri bakanlığının Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada, 20 Haziran'da başlayan ateşkes süresince 27 Ukrayna askerinin öldürüldüğü ve 69 askerin de yaralandığı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir