Ukrayna konusunda yine sonuç çıkmadı

Ukrayna konusunda 10 günde 5 defa bir araya gelen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, son toplantıda da bir sonuca varamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK  - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanı Lüksemburg BM Daimi Temsilcisi  Sylvie Lucas'ın başkanlığında toplanan üye ülkeler, Ukrayna'dan gelen talep üzerine Litvanya'nın önerisiyle Rusya'nın Kırım'daki işgalini konu alan özel bir toplantı gerçekleştirdi.


BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman'ın brifing verdiği toplantı, 15 ülkeden oluşan BMGK üyelerini,  Ukrayna konusunda 10 günde 5. kez bir araya getirirken, bugünkü toplantıda da çözüm konusunda bir sonuca varılamadı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, bugünkü toplantıda Kırım'a yoğunlaşıldığını belirterek, toplantıda Rus yetkililere, uzlaşma masasına oturmaları ve krizi daha da derinleştirmemeleri çağrısı yapıldığını bildirdi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark L. Grant, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kırım'da referandumunUkrayna yasalarında hiçbir dayanağının olmadığını ve İngiltere'nin de bu bunu desteklediğini ifade etti. Kırım'ın yasa dışı bir şekilde Rus askerlerinin işgali altındayken adil bir referandumun imkansız olduğunu bildiren ve bunun şiddeti artıracak, tehlikeli bir eylem olacağını belirten Büyükelçi Grant, ''Biz Ukrayna krizini, Ukrayna'nın birliğini ve toprak bütünlüğünü koruyan bir şekilde çözmek istiyoruz'' dedi. 

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise ''yeni hiçbir şey yok'' demekle yetindi.
Öte yandan, kapalı kapılar ardındaki Ukrayna toplantısında, Çin'in ''Ukrayna'nın birliği ve toprak bütünlüğünü desteklediğini bildirdiği'' belirtildi. 

Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yeni sözcüsü Stephane Dujarric, bugünkü basın toplantısında BM Genel Sekreteri'nin taraflara daha önce yaptığı diyalog çağrısını yinelediğini bildirdi.

BMGK toplantısı öncesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un tarafları Ukrayna'da kalıcı bir çözüm için birlikte çalışmaya çağırdığını bildiren Dujarric, Ukrayna'da giderek artan gelişmelerden dehşete düşen Ban'ın, ''tarafları aceleci eylem ve kışkırtıcı söylemlerden kaçınmaya'' çağırdığını kaydetti. 

''Özellikle Kırım'da son olayların sadece krizi derinleştirmeye hizmet ettiği'' dile getirilen ve ''ilgili toplumların Ukrayna'da insan haklarına saygı ve azınlıkların haklarının korunmasına özel dikkat göstermeleri'' istenen Ban'ın açıklamasında, ''Bu kritik aşamada, yanlış hesaplamalar veya eylemsizliği göze alamayız'' ifadesine yer verildi.

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk BM ve Beyaz Saray'ı ziyaret edecek

BM Sözcüsü Dujarric, BM Genel Sekreteri'nin İnsan Haklarından Sorumlu Yardımcısı Ivan Simonoviç'in geçen hafta Ukrayna'ya gittiğini ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk'la görüştüğünü bildirirken, Simonovic'in bu hafta sonu da Kırım'ın Simferopol şehrine gideceğini ve 15 Mart'a kadar Ukrayna'da kalacağını kaydetti.

Dujarric ayrıca, Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'un hafta sonuna doğru ABD ziyaretinin bir parçası olarak BM'ye de geleceğini bildirdi. 

Yatsenyuk, ABD programı çerçevesinde ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir görüşme gerçekleştirecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir