Ukrayna'da devlet başkanlığı yarışı

Seçim için için 46 aday başvurdu, 12'sinin başvurusu kabul edilmedi. Seçimin eski Başbakan Timoşenko ve ülkenin en zenginlerinden Poroşenko arasında geçmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KİEV - Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi için adayların başvuru süreci dün gece sona erdi. Adaylık için başvuran 46 adaydan 12'sinin başvurusu Merkez Seçim Komisyonu tarafından kabul edilmedi.

Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmak isteyen 12 kişinin başvurusunun mevcut seçim yasalarına uymadığı gerekçesiyle reddedildiği bildirildi. 30 Mart itibarıyla yedi adayın resmen kaydedildiği, 27 kişinin devlet başkanlığı adaylığına ise evraklarının incelemesinin ardından 4 Nisan'a kadar karar verileceği belirtildi. 

Devlet başkanlığı adaylığı için başvuranların sekizinin siyasi partiler tarafından aday gösterildiği, 38'inin ise bağımsız aday olarak başvurduğu kaydedildi.

En güçlü adaylar Poroşenko ve Timoşenko

Seçimlerde esas mücadelenin Vatan Partisi lideri ve eski Başbakan Yulia Timoşenko ile ülkenin en zengin işadamları arasında gösterilen milletvekili Petr Poroşenko arasında geçmesi bekleniyor. 

Petr Poroşenko, Demokrasi İçin Reformlar İttifakı lideri Vitaliy Kliçko'nun kendisi lehine adaylıktan çekilerek destek vermesinin ardından devlet başkanlığı adaylığı yolunda çok ciddi bir adım attı. 

İki yıllık mahkumiyetinin ardından serbest kalarak, kendisini yeni bir Ukrayna'da bulan ve daha fazla siyasi deneyimi olan Timoşenko'nun da başarılı bir seçim kampanyası yürütmesi halinde seçimlerden beklenmedik bir sonuçla çıkabileceği yorumu yapılıyor.

29 Mart'ta yapılan Vatan Partisi kurultayında konuşan AB yanlısı Yulia Timoşenko, devlet başkanı seçilmesi halinde Kırım'ın tekrar Ukrayna'ya bağlanmasını sağlayacağını söyledi ve orduyu güçlendireceğini belirtti. Yolsuzluklarla mücadele sözü de veren Timoşenko, refah düzeyinin yükselmesini sağlayacağını vaat etti. 

Petr Poroşenko da katıldığı bir televizyon programında, ülkesinin 2025 yılına kadar AB'ye üye olabileceğini kaydetti ve Ukrayna'nın Kırım'ı yeniden kazanması için ekonomik açıdan cazip hale gelmesi gerektiğini belirtti. 

Viktor Yanukoviç'in eskiden başında bulunduğu Bölgeler Partisi ise Rusça konuşan halkın yoğun yaşadığı doğu ve güneydoğu illerinde yüksek oy potansiyeli bulunmasına rağmen seçimlere tek aday ile girmeyecek. Bu durum, aday olduğunu açıklayan partinin Grup Başkanvekili Sergey Tigipko ve eski Kharkiv Belediye Başkanı Mihail Dobkin'in seçimleri kazanma şansını zora sokuyor.

Yeni devlet başkanını büyük zorluklar bekliyor

Geçen yılın kasım ayında başlayan ve aylarca süren yönetim karşıtı gösterilerle gündeme gelen Ukrayna, son iki ayda çok daha ciddi sınavlar verdi. Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesi üzerine görevinden azledilmesiyle ülkedeki gerginlik daha da tırmandı. Ardından Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ilan ederek tek taraflı Rusya'ya bağlanma kararı, ülkedeki iç siyasi krizi artırdı. Ülke, ayrıca dış siyasi sorunlarla da karşı karşıya kaldı.

Ülkedeki derin ekonomik krizden çıkma yollarını başka ülkeler ve uluslararası finans kurumlarından alacağı mali yardımlarda gören Ukrayna, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizi ise 25 Mayıs'ta yapılacak seçimlerle çözmek istiyor. 

Seçilecek devlet başkanından ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarı sağlaması, ülkenin dış politik yönünü belirlemesi, Avrupa Birliği ve Rusya ile ilişkilerini düzenlemesi ve Kırım meselesine çözüm bulması beklenecek.

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir