Ulusal Geçiş Konseyini İngiltere de tanıdı

Dışişleri Bakanı Hague Libya'daki Geçiş Konseyini tanıdıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA  - İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni tanıdıklarını belirtti.

Hague, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, "Başbakan ve ben, İngiltere'nin Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni bu ülkedeki tek resmi yetkili olarak kabul etmesine ve tanımasına karar verdik" dedi.

İngiliz Bakan bu kararın, geçiş konseyinin ülke genelindeki Libyalılar arasında artan meşruluğunu ve başarısını yansıttığını kaydetti.

Libya'nın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını ve Libyalı tüm diplomatların İngiltere'den ayrılmalarının istendiğini söyleyen Hague, "Ulusal Geçiş Konseyini, Libya'nın Londra'daki Büyükelçiliğine yeni bir diplomatik delege atamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Hague, "Muammer Kaddafi'nin Libya'da kalmaya devam etmesine izin verilip verilmemesi gerektiğine" ilişkin bir soruya, "Kaddafi için en iyi çözüm ülkeden ayrılmaktır. Ama buna, Libya halkı karar verecektir" yanıtını verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları doğrultusunda, muhalifleri desteklemek için dondurulan mal varlıklarının yeniden aktif olabilmesinin yollarının aranmaya devam edildiğini belirten Hague, "Libyalı 'Arap Körfez Petrol Şirketinin' (AGOCO), İngiltere'deki mal varlığından 91 milyon sterlinin yeniden kullanıma açılmaya hazır olunduğunu" ifade etti. 

Libya'da İngiltere'nin yaptıklarını "gerekli, yasal ve doğru" kelimeleriyle tanımlayan Hague, uluslararası toplumun şimdiye kadar Libya'da binlerce insanın yaşamını kurtardığını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir