Uluslararası soruşturmayı reddetti

Netanyahu, "Onları kimin organize ve finanse ettiğini, donanımlarını kimin sağlayıp gemiye bindirdiğini bulmaları gerekiyor." söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, geçen Pazartesi günü Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği, 9 Türkün öldüğü baskınla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması tavsiyesini reddetti.

Netanyahu, Likud partili bakanlarla yaptığı toplantıda, "BM Genel Sekreterine gerçekleri sorumlu bir şekilde ve tarafsız olarak belirlemek gerektiğini söylediğini" ifade etti ve kendisinin, bu konuda şimdi diğer ihtimalleri araştırdığını belirtti.

Binyamin Netanyahu, hafta sonu boyunca ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve BM Genel Sekreteri Ban'ın yanı sıra Yunanistan ve Bulgaristan başbakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptığını, bu görüşmelerde, "teröre destek veren radikal Türk örgütü (İHH) üyelerinin tavrı" konusunda sahip oldukları bilgileri aktardığını kaydetti.

Netanyahu, Ban'a, "Onları kimin organize ve finanse ettiğini, donanımlarını kimin sağlayıp gemiye bindirdiğini bulmaları gerektiğini söylediğini" bildirdi.

Ynet haber sitesine göre, diğer seçenekler dahil olmak üzere İsrail, 2006 yılı yazında Hizbullah ile giriştiği ve 2. Lübnan Savaşı olarak adlandırılan çatışmadan sonra, hükümet ve ordunun, savaşı nasıl idare ettiğine ilişkin oluşturulan Winograd benzeri bir soruşturma komisyonu oluşturma ihtimalini gözden geçiriyor.

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren de uluslararası bir komisyonun İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını incelemesi önerisini reddedeceklerini belirterek, ABD yönetimiyle kendi soruşturmalarını yapacak bir yol üzerinde müzakere ettiklerini bildirmişti.

BM Genel Sekreteri Ban, deniz hukuku konusunda uzman bir isim olan eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer başkanlığında bir soruşturma komisyonu oluşturulmasını ve bu komisyonda ABD, Türkiye ve İsrail'den temsilcilerin bulunmasını önermişti.

Ban, bu önerisini İsrail Başbakanı ile görüşmesi sırasında dile getirmişti. Öneri, İsrail kabinesinin "Yediler" olarak adlandırılan iç kabinesinde de değerlendirilecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir