Üniversite mezunu yabancılar Almanya’yı terk ediyor

Almanya'da üniversitde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, Almanya'da kalmak istemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'da üniversitde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler, Almanya'da kalmak istemiyor. Die Welt gazetesinin haberine göre, Almanya pazarı için çok önemli olan eğitimli işgücü, üniversite eğitimini bitirdiğinde ülkeyi terk ediyor. McKinsey ve Vakıflar Birliği'nin ortaklaşa hazırldıkları yüksek öğretim raporuna göre Almanya'da yüksek öğretim gören yabancıların yüzde 41'i eğitimini yarıda bırakırken, eğitimini başarıyla bitirenlerin sadece yaklaşık yüzde 44'ü Almanya'da kalıyor.

Yılda 10 bin kalifiye eleman ihtiyacı var

Yapılan hesaplara göre, Almanya'da her yıl 10 bin daha fazla kalifiye elemana ihtiyaç varken, ülkede kalan üniversite mezunu yabancıların oranı yüzde 52'ye çıkarılması gerekiyor. Eğitimini yarıda bırakan yabancıların oranını da yüzde 30'a düşürülmesinin gerektiği de raporda yer aldı. McKinsey araştırma kurumu müdürü Jürgen Schröder 320 örnek şirkette yaptığı ankette işverenlerin bu rakamların endişe verici olduğunu bulduklarını belirtirken „yabancı öğrencilerin kalması artık ülke içindeki kalifiye eleman sıkıntısının hafifletilmesi için çok önemlidir" dediği haberde yer aldı.

Almanya eğitimin transit ülkesi

Vakıflar Birliği genel sekreteri Volker Meyer-Guckel ise Almanya için „eğitimin transit ülkesi" deyimini kullanırken yabancı öğrenciler için çok yatırım yapıyoruz, ama onların eğtimlerini başarı ile tamamlamaları ve Almanya'da kalmalarını cazip hale getirme konularında az şey yapıyoruz" dedi. Meyer-Guckel „bu konuda acilen birşeyler yapılmalı derken" güncel verilere göre 2025 yılında üniversiteye başlayan her on kişiden dördünün yabancı pasaportlu olacağına dikkati çekti.

Raporu hazırlayan Uzmanlar, yüksek okullar birliğine yabancı öğrencilerin kalite hedefli kazanımı için ve öğrenimlerini başarı ile bitirebilmeleri için sürekli teşvik edilmelerini sağlayan yeni bir finans modeli önerisinde bulundular.

Üniversitelerin sayısı ikiye katlanıyor

Federal İstatistik Dairesi'nin geçici rakamlarına göre, 2014-2015 kış sömesterinde Alman üniversitelerinde eğitim gören yabancı üniversite öğrencilerin sayısı 1996'den beri ikiye katlanarak ilk kez 320 bine çıktı. Hükümet programında bu rakamın 2020 yılına kadar 350 bine çıkarılması hedefleniyor. İstatistiklere göre, 2014 yılında Alman yüksek okullarında eğitime yeni başlayan yabancı öğrenci sayısı rekor kırarak 107 bine çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir