”Uranyum zenginleştirme vazgeçilmez bir hak”

İran, nükleer enerji politikalarının, uranyum zenginleştirmenin durdurulması taleplerine karşı çıkmak üzerine bina edildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran, uranyum zenginleştirme programını "vazgeçilemez bir hak" olarak gördüğünü bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Nükleer enerji politikamız, uranyum zenginleştirmenin durdurulması taleplerine karşı çıkmak üzerine bina edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, uranyum zenginleştirme programının İran'ın "kırmızı çizgileri" olduğu belirtilerek, "Batının bu konudaki baskısına boyun eğilmeyeceği" vurgulandı.

5 artı 1 ülkelerinin uranyum zenginleştirme programının askıya alınmasına ilişkin taleplerinin kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı (NPT) imzalayan ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) üyesi bir ülke olarak, nükleer enerji elde etme hakkımızı kullanacağız" ifadeleri kullanıldı.

BM Güvenlik Konseyi, İran'a karşı aldığı üç yaptırım kararında Tahran yönetiminden "uranyum zenginleştirme programını" durdurmasını talep etmişti. Uranyum zenginleştirme programı, tarafların defalarca yapılan müzakerelere rağmen üzerinde anlaşamadıkları temel konu olarak kabul ediliyor.

Bu arada 5 artı 1 ülkelerinin yarın Paris'te İran'ın nükleer enerji faaliyetlerini görüşmek için bir araya gelmeleri bekleniyor.