Vekilliği düşürülen Barnaby Joyce rekor oyla yeniden mecliste

Avustralya Yüksek Mahkemesinin çifte vatandaş olduğu gerekçesi ile milletvekilliğini düşürdüğü eski Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce, New England bölgesinde dün yapılan ara seçimleri kazanarak meclise geri döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski Başbakan Yardımcısı ve iktidar ortağı Ulusal Partinin lideri Barnaby Joyce'un Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşı olmasından dolayı Yüksek Mahkeme kararı ile milletvekilliğini kaybetmesinin ardından New England'da dün gerçekleştirilen ara seçimin sonuçları belli oldu.

Yeni Zelanda vatandaşlığından çıkan ve ara seçimde yeniden aday olan Joyce, resmi olmayan sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 60'ını alarak zaferini ilan etti.

Seçimleri kazanarak yeniden meclise giren eski yardımcısını tebrik eden Başbakan Malcolm Turnbull, "Barnaby Joyce, Avustralya'daki seçim tarihinde rekor gibi görünen oranda bir oyla tekrar seçildi" ifadelerini kullandı.

Çifte vatandaşlıklarından dolayı görevlerine son verilen milletvekilleri yüzünden 150 sandalyeli mecliste 74 vekille düşerek çoğunluğu kaybeden ve kriz yaşayan hükümet, Joyce'un yeniden seçilmesi ile rahat bir nefes aldı.

Ancak hükümetin tekrar çoğunluk sağlamak için, Yeni Güney Galler eyaletinin Bennelong bölgesinde 16 Aralık 2017'de yapılacak ara seçimi kazanması gerekiyor.

Avustralya anayasası, çifte vatandaşlığı bulunanların Federal Parlamentoya milletvekili ve senatör olarak seçilmelerine izin vermiyor, ancak ülkede pek çok kişinin çifte vatandaşlığı bulunuyor.