Virüs bu kez insandan hayvana geçti

16 ülkede kesinleşmiş domuz gribi vaka sayısının 658'e yükseldiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

EDMONTON - Domuz gribi salgının başgösterdiği günden bu yana en şaşırtıcı gelişme dün Kanada'nın Alberta eyaletinden geldi. Meksika'dan tatilden dönen bir domuz çiftliği işçisinden, çiftlikteki domuzlara virüs bulaştığı açıklandı.

Kanada Gıda Kontrol Ajansı Başkan Yardımcısı Dr. Brian Evans, yaptığı açıklamada, işçinin çalıştığı çiftlikte yapılan gıda kontrolörlerinde domuzlarda virüs saptandığını bildirerek, "12 Nisan'da Meksika'dan tatilden dönen ve 14 Nisan'da işine başlayan bir işçide domuz gribi virüsü belirlendi. Virüsün ilk defa ve şaşırtıcı şekilde insandan hayvana geçtiğini de belirlemiş olduk" dedi. Çiftlikte virüs buluşan 200 domuzun itlaf edileceği açıklandı.

Latin Amerika'ya sıçradı

Öte yandan H1N1 virüsünün Kuzey Amerika'dan sonra Latin Amerika'ya sıçradığı bildirildi. Kosta Rikalı yetkililer ülkede ilk kez, domuz gribi olarak bilinen bir H1N1 vakasına rastlandığını söyledi.

Vaka sayısı 658'e yükseldi

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 16 ülkede kesinleşmiş domuz gribi vaka sayısının 658'e yükseldiğini bildirdi.

DSÖ'den açıklanan son rakamlara göre hastalığa yakalananların sayısı Meksika'da 397 iken, ABD'de 160'a çıktı. Listedeki diğer ülkeler ve vaka sayıları şöyle:

Avusturya: 1

Kanada: 51

Hong Kong: 1

Kosta Rika: 1

Danimarka: 1

Fransa: 2

Almanya: 6

İsrail: 3

Hollanda: 1

Yeni Zelanda: 4

Güney Kore: 1

İspanya: 13

İsviçre: 1

İngiltere: 15