WSJ: The Economist yazısı, AKP'ye nimet

Wall Street Journal, The Economist dergisinin CHP'ye oy verilmesini tavsiye ettiği yazısının, aslında AKP'ye "beklemedik bir nimet" olarak görüldüğünü kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK – Türkiye'deki Haziran seçimlerinde halkı CHP'ye oy vermeye çağıran The Economist dergisinin yarattığı gürültü, Wall Street Journal gazetesinde haber oldu.

Yazının aslında AKP'ye "nimet" olarak değerlendirildiğini kaydeden WSJ, "Seçim kampanyasının gürültüsü arasında muhtemelen gözden kaçacak mesele ise, AKP'nin iç politikalarının hangi yönlerinin, bir zamanlar lehte olan Batı'daki imajının değişmesine katkı yapmış olabileceğidir" diye yazdı.

WSJ, ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, The Economist'in başyazısında Türkiye'de "siyasi kızgınlık" yarattığını belirtirken "12 Haziran seçimine birkaç gün kala, Türkiye'deki iktidarda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) beklenmeyen bir yerden – The Economist dergisinden – son dakikada destek geldi" yorumunu yaptı.

The Economist'in son sayısında CHP'ye oy verilmesini tavsiye ettiğini, halbuki CHP'nin seçim kazanma umudunun bulunmadığını belirten WSJ, derginin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemini getirmek üzere anayasayı değiştirmek istediği, ancak basın özgürlüğünün giderek tehdit altında olduğu Türkiye'de en iyisinin Erdoğan'ın hedeflediği büyük zafer elde etmemesi olacağını yazdığına dikkat çekti. Haberde şöyle devam edildi:

"Hükümetin tepkisi, uluslar arası medyanın Yahudi komplosunun aracı olduğu yönündeki eski kuşaklardan gelen bazı inançları ortaya koydu. Ancak, ne kadar sorumsuzca gibi gelirse, bu iddialar, yabancıların manipülasyonu veya müdahalesi imasına çok hassas olan bir ülkede yankı buluyor."

Bu bağlamla Başbakan Erdoğan ve bazı Bakanların tepkilerine yer verildiği haberde farklı görüşleri olan köşe yazarlarının The Economist'in tavsiyesinin CHP'ye zarar vereceğini savunurken AKP'ye "beklenmeyen nimet" oluşturduğunu söylediklerine de dikkat çekti.

WSJ, haberine son verirken de "Seçim kampanyasının gürültüsü arasında muhtemelen gözden kaçacak mesele ise, AKP'nin iç politikalarının hangi yönlerinin, bir zamanlar lehte olan Batı'daki imajının değişmesine katkı yapmış olabileceğidir" diye yazdı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir