Xaomi'nin değeri 46 milyar dolara çıktı

Çinli telefon devi Xaomi'nin 46 milyar dolarlık değeriyle dünyanın özel sermayeyle fonlanan en büyük startup'ı olduğu belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

2014 yılında 61 milyon telefon satışıyla dikkatleri üzerine çeken Xiaomi hızla büyüyor. Çin'in başkenti Pekin'deki Ulusal Halk Meclisi'nde konuşan Xiaomi CEO'su Lei Jun, "Satışlarımız 2015 yılında yüzde 50 artarak 16 milyar dolara ulaşacak" dedi.

ABD'li Time dergisi bu haftalık sayısının "Briefing" bölümünü Çinli telefon devi Xiaomi'ye ayırdı.  

Çinlilerin "startup büyücüsü" dedikleri Lei Jun, internet üzerinden kitap satan joyo.com'ı 2004'te Amazon'a 75 milyon dolara satarak ileride çok başarılı bir patron olacağı sinyalini vermişti. 2007 yılında ise yazılım devi Kingsoft'un başına geçti. Çok geçmeden 2010'da teknolojiye ilgi duyan ancak çok fazla parası olmayan müşterilere hizmet için müdaillerine göre çok ucuz teknolojik alet üretmek adına Xiaomi'yi kurdu. 

Yükselme merdivenlerini hızla tırmanan Xiaomi'nin kurucusu ve tepe yöneticisi Lei Jun uluslararası arenaya açılmak istedi.  Bu hedefi gerçekleştirmek için eski bir Google çalışanı Hugo Barra'yı 2013 yılında firmanın uluslararası büyümesinden sorumlu müdürü olarak atadı. Barra yönetimindeki ekip geçmişteki 10 pazar hedefini bir kenara bırakıp, Hindistan odaklı 5 pazara yöneldi. 

Değeri 100 milyar dolara çıkacak

Facebook, Alibaba gibi devlere yatırımlarıyla bilinen ünlü Rus milyarder Yuri Milner, yıldızı parlayan Xiaomi'ye 2014'ün sonlarında  1,1 milyar dolarlık finans yardımı yaptı. Milner 46 milyar dolarlık değeriyle dünyanın özel sermayeyle fonlanan en büyük startup'ı Xiaomi'nin çok kısa zamanda değerinin 100 milyar dolara çıkacağını belirtti. 

xiaomi-chung-toi-la-hang-cong-nghe-sang-tao-nhat-the-gioi.jpg

En büyük engel

Xiaomi'nin kuruluşunun ilk yıllarında Lei Jun " Çin'in Steve Jobs'ı" benzetmesinden pek rahatsız değildi. Kot pantolonundan, siyah tişörte sunumlardaki rahat tavrından yüz mimiklerine varıncaya kadar ABD'li Steve Jobs'a benzetilen 45 yaşındaki Jun bu tavrından biran önce kurtulmalı. Zira teknoloji uzmanları, ilerleyen yıllarla birlikte Steve Jobs'ın gölgesinde kalan Lei karakterinin Xiaomi'nin markalaşma sürecine olumsuz etki yaptığında hemfikir. 

Xiaomi hakkında kritik rakamlar:

*Kurucu ve yöneticisi Lei Jun 45 yaşında
*Forbes dergisine göre firmanın net değeri 13,3 milyar dolar 
*Xiaomi 2014'te 61 milyon adet telefon sattı
*Xiaomi'nin şimdiki değeri 46 milyar dolar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir