Yahoo Japonya'ya fildişi satışı suçlaması

Şirketin internet üzerinden 2 yıl içerisinde 12 ton fildişi satışı yaptığı iddia edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yahoo Japonya'nın internet sitesi üzerinden iki yıl içerisinde 12 ton fildişi satışı yaptığı iddia edildi.

İngiliz The Guardian gazetesi, Japonya'da faaliyet gösteren Yahoo Japonya şirketinin, kanunsuz yollarla katledilen fillerden elde edilen fildişini açık artırma yöntemi ile internet ortamında satmakla suçlandığını yazdı.

İnternet ortamında faaliyet gösteren aktivist gruplardan Avaaz, internet sitesinde Yahoo'nun fildişi satışına son vermesine ilişkin bir kampanya başlattı. Yahoo Japonya'nın 2012 ile 2014 yılları arasında 12 ton fildişi ve aksesuarlarının satışını gerçekleştirdiği ifade edildi. Açık artırmayla satılan fildişinin tanesinin 20 dolar ile 60 bin dolar arasında değişen fiyatlara alıcı bulduğu belirtildi.

Hayvan hakları ve yaşamları konusunda küresel ölçekte programlar düzenleyen Uluslararası İnsani Toplum Örgütü'nde yönetici olarak görev yapan Adam Peyman, "Çin ve Japonya gibi ülkelerdeki belgelendirme sistemi fil kaçakçılığını önlemiyor" ifadesini kullandı.

Dev şirketlerden Amazon ve Google, sanal ortamda fildişi ürünlerinin satışına izin vermiyor. 

Daha önce eBay ve Etsy gibi e-ticaret platformlarında fildişi satışının yasaklandığı açıklanmıştı.

Hayvan hakları savunucuları son yıllarda giderek artan kanun dışı fil avlanmasına dikkat çekmiş ve Vietnam, Laos, Tayland ve Çin'i yasa dışı fildişi ticaretiyle mücadelede pasif davranmakla suçlamıştı.

Dünya'da her gün en az 100 fil dişleri yüzünden katlediliyor.