Yaptırımlar rublenin belini büktü

Rusya'da dolar ve euro, ruble karşısında 2014 başından bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kazandı.Uzmanlar, döviz piyasasının yaptırımlardan vazgeçildiğinde durulacağını söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya'da uzmanlar, rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesinin Batı'nın Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle uyguladığı yaptırımların sonucu olduğunu düşünüyor.  

Rusya'da dolar ve euro 2014 başından bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kazandı. Uzmanlar dolar ve euronun ruble karşısındaki sert yükselişinin, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ve Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmeler nedeniyle Kremlin'e uyguladığı yaptırımla doğrudan bağlantılı olduğunu savunuyor.  

Batı'nın her yaptırım kararından sonra Rusya'da döviz kurunun yükseldiğine vurgu yapılırken, 2014 yılında dolar ve euronun tarihin en yüksek seviyesini gördüğünün altı çiziliyor. Uzmanlar, dolar ve avronun yükselişinin yaptırımlarla bağlantılı olduğu konusunda hemfikir olurken, döviz kurunun geleceği konusunda farklı görüş beyan ediyor. 

"Ruble, Ukrayna'da yaşananlardan dolayı çok değer kaybetti" 

Stratejik Değerlendirme ve Analiz Merkezi Başkanı Aleksandır Konovalov, yaptırımların devam etmesi halinde, Rus ekonomisinin durgunlaşacağını ve dövizin daha sonra eski seviyesine döndürülemeyecek derecede yükselebileceğini savunuyor.  

Konovalov, Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle Batı ile restleşen Rusya'da, dolar ve euronun "psikolojik sınır" olarak kabul edilen 40 ve 50 ruble seviyelerini geçebileceği uyarısında bulundu. 

AB'nin yeni yaptırımlar üzerinde çalıştığını anımsatan Konovalov, "Dövizin yükselmesi yaptırımların doğrudan sonucu. Ruble, Ukrayna'da yaşananlardan dolayı çok değer kaybetti. Eğer yaptırımlar devam eder ve Rusya dış finansman desteği edinme imkanından mahrum bırakılırsa ekonomi durgunlaşır. Bu durumda döviz daha sonra eski seviyesine döndürülemeyecek derecede yükselir" değerlendirmesinde bulundu.  

"Rusya'da döviz piyasası, Ukrayna'daki gelişmelere göre şekillenir"  

Okean Bank Genel Müdür Yardımcısı Denis Maymistov ise, Rusya'da döviz piyasasının Ukrayna'da yaşanacak gelişmelere göre şekilleneceğini ifade etti. 

Maymistov, döviz kurunun dış politikadaki gelişmelere hassas olduğunun altını çizerek, "Rusya'da döviz piyasası ancak Ukrayna'da tansiyon düşer ve yaptırımlar kaldırılırsa durulur. Ancak bu durumda bile euronun 50, doların ise 37 ruble sınırı aşacağını düşünmüyorum" diye konuştu. 

Maymistov, Rusya'da döviz kurunun dış etkenlere bağlı olarak ani artışının ardından stabilleşmesini beklediğini kaydetti.   

"Savements" Ekonomik Araştırma Grubu analistleri ise, Rusya Merkez Bankası'nın döviz kuruna müdahale edeceğini savunuyor. Analistlere göre, dolar ve euronun kur fiyatı Ukrayna'da yaşanan kriz ve Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle olduğundan yüksek görünüyor. Uzmanlar, Rus Rublesi'nin korunması için Hükümetin gaz ve petrol satışında dolar yerine yerli para birimi kullanması gerektiğini savunarak, böylelikle dolara olan ihtiyacın azalacağını ve doğal olarak fiyatının normal seviyeye ineceği görüşünü paylaşıyor.  

Rusya'da döviz kurunun ilk ani yükselişi, ocak ayında Ukrayna'da protestocuların yönetim binalarını ele geçirmesiyle yaşandı. Ukrayna'da dönemin Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görevi bırakması, ABD ve AB'nin ilk yaptırım paketini açıklaması Rusya'da dövizin tarihin en yüksek seviyesine ulaşmasına neden olmuştu. Bu dönemde dolar 36,5, euro ise 50 ruble seviyesinden işlem gördü. Daha sonra ilk yaptırımların yeterince ciddi olmaması nedeniyle ruble, döviz karşısında değer kazansa da, sektörel yaptırım söylentileri dövizin tekrar tırmanışa geçmesini sağladı.  

Ağustos ayı sonunda düzenlenen AB zirvesinde Rusya'ya karşı yeni yaptırımların gündeme gelmesi rubleyi etkiledi. Dolar ikinci kez tarihi seviyesine ulaşarak 37,3 euro ise 49 rubleye kadar çıktı. 

Rusya serbest piyasasında bu hafta dolar 37, euro ise 49 ruble seviyelerinde işlem görüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir