Yaptırımlara karşın Rusya'dan doğal gaz alacak

Centrica Energy'nin Kurumsal İlişkiler Müdürü Alan McLaughlin, anlaşmalarında herhangi bir değişikliğini olmadığını ve duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA -Rusya'ya karşı daha ağır ekonomik yaptırımların uygulanması uluslararası platformlarda tartışılırken, İngiltere'nin en büyük enerji şirketi bu yılın Ekim ayından itibaren Rusya'dan 2,4 milyar metreküp doğalgaz satın almaya hazırlanıyor. 

AA muhabirine konuşan British Gas'ın da bağlı bulunduğu Centrica Energy'nin Kurumsal İlişkiler Müdürü Alan McLaughlin, Rus enerji devi Gazprom'dan doğalgaz satın alınmasına ilişkin olarak, anlaşmada herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek, söz konusu anlaşmayı 2012 Ağustos'unda imzaladıklarını kaydetti. 

Gazprom'dan 3 yıl boyunca 2.4 milyar metreküp doğalgaz 

İngiliz enerji şirketinin, Norveçli Statoil, Qatar Gas ve Cheniere gibi başka uluslararası şirketlerle de anlaşmaları olduğunu belirten McLauglin, Gazprom ile imzalanan 3 yıl süreli anlaşmanın 2,4 milyar metreküp hacim ile şirket portföyleri içerisinde kısmen daha küçük bir pay oluşturduğunu ifade etti. 

2012 yılının Ağustos ayında imzalan ve şirket tarafından yeniden değerlendirilmesinin düşünülmediği belirtilen anlaşma metnine göre, İngiliz şirketi Centrica, Rusya'nın enerji devi Gazprom'dan bu yılın Ekim ayında doğalgaz almaya başlayacak. Gazprom toplamda 2,4 milyar metreküplük doğalgazı İngiltere'ye üç yıl içerisinde kademeli olarak ulaştıracak. 

Centrica Energy'nin yöneticilerinden Cordi O'Hara anlaşmaya ilişkin olarak, "Centrica İngiltere'nin enerji güvenliğine yardımcı olmak için en ön sırada yer alıyor. Bu anlaşma  dünyanın en büyük gaz üreticileri ve ihracatçıları arasında doğal bir uyumu işaret etmektedir" ifadelerini kullanmıştı. 

Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron geçen hafta İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda haftalık "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım uygulanması gerektiğini söylemişti. İngiltere, Rusya'nın G8 zirvesine ev sahipliği yapmasına karşı çıkarak, G7 ülkelerinin başka bir ülkede toplanmasını önermişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir