Yardım paketi mart sonunda hazır

ECB, Güney Kıbrıs'a yardım paketinin mart sonunda hazır olacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Avrupa Merkez Bankası (ECB)Yönetim Kurulu üyesi Jörg Asmussen, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için hazırlanan kurtarma paketinin Mart ayı sonuna kadar hazır olacağını söyledi.

Asmussen, Alman iş dünyası gazetesi Handelsblatt'ta bugün yer alan söyleşisinde, "(Güney) Kıbrıs için hazırlanan yardım programının Mart sonunda hazır olacağını sanıyorum" dedi.

Asmussen, Alman parlamentosunun Güney Kıbrıs konusunu tartışan Alman siyasetçilerin, bu kararı Eylül ayında yapılacak Alman federal seçimlerinden sonraya bırakmaması gerektiğinibelirtti.

Asmussen, "Şundan kimsenin kuşkusu olmasın ki, eğer (Güney)Kıbrıs'a dış yardım yapılmazsa temerrüde düşecek" dedi.

Asmussen'e göre, sistemik olarak önem taşıyan bir euro bölgesi ülkesine yardım etmemek, "... euro krizinde geçen yıl sağlanan ilerlemeyi riske edeceği gibi, finansal ve siyasi bedeli de ağır olur."

Almanya'da gerek iktidardaki koalisyondan gerekse muhalefetten politikacılar, Güney Kıbrıs'ın adayı kara paraaklama merkezi olarak kullanan zengin Ruslar için bir vergi cenneti olmasından dolayı bu yönetime 17.5 milyar euroluk yardım yapılmasında tereddüt gösteriyorlar.

Asmussen, Güney Kıbrıs'a verilecek yardımın "tek yönlü" olmayacağını, Rum Yönetimi finans sektörünün temizlenmesi ve bankacılıkta daha etkin şeffaflık sağlanması gibi "ağır koşulları" yerine getirmesi gerekeceğini söyledi.

Euro bölgesi maliye bakanlarının bugün Brüksel'de yapacakları toplantının gündeminde Güney Kıbrıs konusunun önemli bir yer tutması bekleniyor.