Yasa dışı göçmeler ev kiralayamayacak

ABD'nin Nebraska eyaletine bağlı küçük bir kasabada, yasa dışı göçmenlerin ev kiralamalarıyla ilgili yapılan oylamada, sonuç, yasa dışı göçmenler aleyhine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- ABD'de, yasa dışı göçmen oldukları için ehliyet alamayıp, yasal yollardan iş bulamayan göçmenlerin ev kiralamalarına engel olacak bir karar, göçmenler aleyhine sonuçlandı.   

Nebraska eyaletine bağlı küçük bir kasabada, yasa dışı göçmenlerin ev kiralamalarıyla ilgili yapılan oylamada, sonuç, yasa dışı göçmenler aleyhine ''hayır'' çıktı. 

 26 bin nüfuslu Fremont kasabasındaki göçmenlerin ev kiralamalarına imkan tanımayan 2010 yılında çıkarılan göçmen karşıtı kanunun düşürülmesi için yapılan oylamada, 3 bin 798 ''hayır'' oyuna karşılık, 2 bin 571 ''evet'' oyu kullanıldı. Buna göre, göçmenlerin ev kiralamalarına izin verilmeyecek. Omaha kentindeki Fremont kasabasında, yasa dışı göçmen oldukları için ehliyet alamayıp, yasal yollardan iş bulamayan göçmenlerin ev kiralamaları da imkansız olacak. 

Kasabada, tamamına yakını gıda ve tarım sektöründe düşük ücretle çalışan Hispanik bin 15 göçmen yaşıyor. 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Nebraska Direktörü Laurel Marsh, kararın, ABD vatandaşları da dahil olmak üzere, Latin kökenliler ve yurt dışında doğmuş görünenlere karşı ırkçı sınıflama ve negatif ayrımcılığa neden olacağı uyarısında bulundu. 

Öte yandan, Fremont kasabasındaki göçmen hakları savunucusu gruplar, alınan kararla ilgili ABD Yüksek Mahkemesine itiraz dilekçesi verdi. 

Göçmenlere ev kiralamayı yasaklayan benzer bir karar, Pennsylvania'nın Hazelton şehri ile Teksas'ın Farmers Branch şehrinde temyiz mahkemesince bozulmuştu.  

Otoriteler, Fremont kasabasındaki göçmen hakları savunucusu grupların ABD Yüksek Mahkemesine yaptıkları itirazı kaybetmeleri durumunda, göçmen karşıtı benzer kararların başka şehirlerde de alınabileceği uyarısında bulundu.

  

Bu konularda ilginizi çekebilir