”Yatırım ortamı iyileşiyor”

Dünya Bankası'nın "İş Yapma Kolaylığı" raporunda Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmede ilerleme sağladığı ifade edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Dünya Bankası, Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmek için ilerleme kaydettiğini, buna karşılık inşaat ruhsatları ve şirket kapatma alanlarında ciddi kısıtlarla karşılaşmaya devam edildiğini belirtti. 
Dünya Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile Dünya Bankası tarafından "İş Yapma Kolaylığı 2011: Girişimciler için Bir Fark Yaratmak" raporunun 8'incisinin yayımlandığı bildirildi. 
Açıklamada, Dünya Bankası Grubu'nun 2011 İş Yapma Kolaylığı sıralamasında, geçen yıl 60. sırada olan Türkiye'nin bu yıl 183 ülke arasında 65. sıraya gerilediği belirtilerek, şunlar kaydedildi: 
"2011 raporunda Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmek için kaydettiği ilerleme vurgulanıyor. Rapor özellikle vergi idaresi işlemlerinin işletmelerin üzerindeki yükün azaltılması ve sözleşmelerin uygulanması alanlarında son 6 yıl içinde atılan önemli adımlara dikkat çekiyor. 
Bununla birlikte 2011 raporu Türkiye'de reformların önemini koruduğu ve özellikle diğer büyümekte olan piyasa ekonomileri ile karşılaştırıldığında ilerlemenin daha sınırlı kaldığı politika alanlarına dikkat çekmektedir. Özellikle Türkiye'deki işletmeler inşaat ruhsatları ve şirket kapatma alanlarında ciddi kısıtlarla karşılaşmaya devem etmektedir." 
Açıklamada, geçen 5 yıl içinde dünya ekonomilerinin yaklaşık yüzde 85'inin iş düzenlemelerinde iyileştirmeler yaparak yerel girişimcilerin çalışma koşullarını kolaylaştırdığı, dünya genelinde geçen yıl kaydedilen düzenleyici değişikliklerin yarısından fazlasının şirket kurma, ticaret ve vergi ödeme işlemlerini kolaylaştırdığı belirtildi. 
Dünya Bankası Grubu Küresel Göstergeler ve Analiz Direktör Vekili Neil Gregory de raporla ilgili dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, yerel girişimcileri güçlendirmek için tutarlı olarak adımlar atmakta olduğu, mali krizden en fazla etkilenen ekonomilerin -özellikle Doğu Avrupa'da- küçük ve orta ölçekli şirketlerin toparlanmalarını ve istihdam yaratmalarını kolaylaştırmak için geçen yıldan bu yana düzenleyici reformlar yaptıkları kaydedildi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir