Yellen'den düşük faiz politikasına destek

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin Fed'in hedeflerine ulaşmasının zaman alacağını bu yüzden uzun bir süre daha desteğe ihtiyaç duyacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ekonomik büyümenin henüz arzu edilen düzeyde olmadığını belirterek, iş gücü piyasası kalıcı bir şekilde açılıncaya kadar düşük faiz politikasına devam edeceklerini söyledi. 

Fed Başkanı Yellen, Chicago'daki 2014 Ulusal Yatırım Konferansı'nda yaptığı konuşmada, iş gücü piyasasındaki gelişmeler, resesyon sonrası ekonomideki toparlanma süreci ve Fed politikaları konusundaki görüşlerini paylaştı. 

Ekonominin "büyük resesyon" sonrası karşılaştığı sıkıntıları yavaş ama sürekli bir şekilde aşmakta olduğunu kaydeden Yellen, 2009 yılı Ekim ayında işsizliğin yüzde 10'a çıkmasının ardından 7,5 milyon yeni istihdam yaratılarak bu oranın yüzde 6,7'ye düştüğünü vurguladı. 

Son 41 ay süresince aralıksız istihdam artışı kaydedilmesine karşın gerek yüzde 6,7'lik işsizlik oranının daha önceki 2001 resesyonunda gözlemlenen en yüksek işsizlik oranının dahi üzerinde bir değere işaret etmesi ve gerekse gelişmenin yavaş olması yüzünden ekonomideki toparlanma pek çok kesim tarafından hala "durgunluğun devam ettiği" şeklinde bir algıya yol açtığını bildirdi. 

Yellen, pek çok açıdan iş gücü piyasasının geçmişe göre daha katı olduğunun altını çizerek, 6 aydan daha uzun süre iş arayan kişilerin oluşturduğu uzun dönemli işsizliğin rekor düzeyde olduğunu ve araştırmaların bu gruptaki kişilerin daha zor iş bulduğunu gösterdiğini kaydetti. 

Bu gelişmeler ışığında Fed'in iki görevi olan fiyat istikrarı ve maksimum istihdam hedeflerinin henüz gerisinde olduklarını ifade eden Yellen, enflasyonun uzun dönemli hedef yüzde 2'nin altında seyrettiğini, bu yüzden geçmişte kimi zaman yaşadıkları enflasyon-istihdam ikileminin bugün geçerli olmadığını dile getirdi. 

Yellen, kendisinin ve Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) meslektaşlarının  maksimum istihdam hedefiyle tutarlı işsizlik oranının yüzde 5,2 ve yüzde 5,6 aralığında bulunduğuna inandıklarını ifade etti. 

Fed'in para politikalarını bu hedefe ulaşabilme amacıyla oluşturduklarını kaydeden Yellen, bu politikanın en önemli unsurlarından biri olan faizleri uzunca bir süre daha düşük tutmaya kararlı olduklarını sözlerine ekledi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir