Yemen'de ateşkes sağlandı

Yemen'in kuzeyindeki Amran ilinde yönetim karşıtı Husiler ile ordu arasındaki çatışmalar, ateşkes kararı ile son buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANA - Yemen'in kuzeyindeki Amran ilinde yönetim karşıtı Husiler ile ordu arasındaki çatışmalar, ateşkes kararı ile son buldu.

Husi hareketi temsilcileri, Amran'da düzenledikleri basın toplantısında, ateşkes kararı aldıklarını ve ele geçirdikleri kamu binalarını yetkililere teslim ettiklerini belirtti. 

Husiler adına açıklama yapan Nasır el-Alceli, kentteki şiddet olaylarının son bulması ve ateşkes halini şarta bağladıklarını söyledi. 

Daha önce bölgedeki kamu yöneticilerinin Islah Partisi temsilcileri tarafından atanmasını kabul etmediklerini belirten Alceli, bölgeye bu partiden yöneticilerin  atanması durumunda yaşanacak olaylardan sorumlu tutulamayacaklarını ifade etti.

Bölgedeki çatışma ve yıkımdan Yemen hükümetini sorumlu tutan Alceli, ileride yaşanacak şiddet olaylarının "adresi olmayı" ise reddetti.

Alceli, kamu binalarının ordu yetkililerine teslim edildiğini ancak kente bundan sonra atanacak görevlilerin seçiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Husilerin işgali altında bulunan ve içindeki kamuya ait tüm eşyaların yağmalandığı bir hastane, okul ve postahane ordu yetkililerine teslim edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Yemen İnsani İşler Koordinatörü Johannes van der Klaauw, çatışmalarda 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti. Amran'daki yerel yetkililer ile emniyet kaynakları ise bu sayının 300'den fazla olduğunu açıklamıştı.

Yemen'de yönetim karşıtı Husiler, Amran kentinde askeri noktaları ele geçirmek amacıyla zaman zaman silahlı saldırılar düzenliyor.