Yemen'de olağanüstü hal ilan edildi

Yemen meclisi, olağanüstü hal ilan edilmesiyle ilgili yasayı onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANA - Yemen meclisi, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in isteğiyle görüştüğü olağanüstü hal ilan edilmesiyle ilgili yasayı onayladı.

Muhaliflerin istifa etmesi talebiyle gösteriler düzenlediği Salih'in iktidar partisinin çoğunluğu oluşturduğu 301 sandalyeli mecliste, ülkede 30 gün süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi kabul edildi.

Anayasanın askıya alındığı olağanüstü hal yasası, güvenlik güçlerine zanlıların gözaltına alınmasında, tutuklanmasında geniş kapsamlı yetkiler veriyor, sansüre olanak tanıyor ve sokak gösterilerini yasaklıyor.

Yemen'de 32 yıllık Salih iktidarına karşı düzenlenen gösterilerde cuma günü başkent Sana'da güvenlik güçlerinin 40'tan fazla göstericiyi öldürmesinden sonra tepkiler artmıştı. Aralarında generallerin de bulunduğu bazı subaylar ile büyükelçiler ve bazı aşiretler Salih'ten desteğini çekmişti.

Muhalefetin yıl sonuna kadar istifa etmesi önerisini bu ay başında reddeden Salih dün ise iktidarı yıl sonuna kadar ya da 2012 ocak ayına kadar "anayasal" devir çerçevesinde bırakmaya hazır olduğunu açıklamış ve genel seçimlerin düzenlenmesini sağladıktan sonra istifa edeceğini bildirmişti.

Salih'in dünkü önerisi muhalefet tarafından kabul edilmemişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir