Yen BOJ'un teşvikleri artıracağı beklentisi üzerine zayıfladı

BOJ'un teşvikleri artıracağı spekülasyonu ve IMF'nin küresel ekonominin ilerlediğini söylemesiyle yen önemli para birimleri karşısında zayıfladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN- Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel ekonominin ilerleme kaydettiğini söylemesi ve Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta artırılacak vergilerin etkisini hafifletmek için teşvikleri genişleteceği spekülasyonu üzerine yen önemli para birimleri karşısında değer kaybetti.

Avustralya doları, Çin'in fabrika verisinin beklentilerin altında kalması sonraındaki kayıplarını sildi. Traderların para biriminde gelecekte oluşacak dalga beklentilerini gösteren endeks 2012'den bu yana en düşük seviyesine inerek, yüksek getirili varlıkların cazibesini artırdı. Vadeli traderları, Fed'in politika toplantısını sonlandırmasının bir gün öncesi olan 18 Mart'ta sonlanan haftada IntercontinentalExchange Group Inc.’in Dolar Endeksi'ndeki düşüş beklentilerini artırdı. 

Risk iştahının açık olduğunu ve Çin'den gelen zayıf veriye dayandığını söyleyen Royal Bank of Scotland Group Plc.'nin Asya Pasifik piyasaları strateji müdürü Greg Gibbs, "Bugünkü zayıf verinin ardından piyasalar 'satalım' demiyor. Zayıf verinin, hükümetin büyümeyi destekleme çabalarını artıracağını söylüyor" dedi.

Yen, Londra saat ile 06:04 itibarıyla euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 141.36 seviyesinde seyrederken, dolar karşısında da yüzde 0.2 değer kaybederken 102.40 düzeyine geriledi. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1.3805'ten işlem gördü. 

Deutsche Bank AG'nin 9 kur ikilisinin zımni volatilitesine dayanan Döviz Volatilite Endeksi yüzde 7.13 ile Aralık 2012'den bu yana en düşük seviyesine işaret etti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in Çin öncü imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart'ta 48.1 puan ile Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin medyan tahmini olan 48.7 puanın altında geldi. HSBC Öncü Çin İmalat PMI verisi Şubat'ta 48.5 puan olarak gerçekleşti.