”Yendeki değerlenmenin etkisini yakından izliyoruz”

BOJ Başkanı, yendeki aşırı değerlenmeye ilişkin, gerektiğinde uygun önlemleri almaya hazır olduklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, yendeki değerlemenin ülke ekonomisi üzerindeki etkisini yakından izlediklerini belirtti.

Shirakawa Kobe'de katıldığı bir forumda yaptığı konuşmada, yendeki aşırı değerlenmeye ilişkin, gerektiğinde uygun önlemleri almaya hazır olduklarını vurgulayarak, yenin ekonomi üzerindeki olası olumsuz etkilerine karşı öncekinden çok daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekti.

Yenin durumuna ilişkin yorum yapmaktan kaçınan Shirakawa, döviz kurlarının değerlerindeki değişimin ardında çeşitli sebepler bulunduğunu ifade etti.

Japon hükümetinin yendeki yükselişi engellemek için cuma günü piyasaya yeniden müdahale ettiği söylentileri, bu para biriminin dolar, euro ve diğer kurlar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

Japon yetkililerden ise müdahaleye ilişkin herhangi bir resmi açıklama gelmedi.

Asya'daki işlemlerde cuma günü yen, yaklaşık 10 dakika içinde yüzde 1 oranında değer kaybetti. Beklenmedik zayıflamasının ardından 84,60 dolar seviyesine gelen yen, gün içinde daha sonra 85,40 doları gördü.

Yendeki gerileme, Japonya Merkez Bankasının (BOJ), Japon yeninde yaşanan hızlı değerlenmeyi engellemek için 6 yıldır ilk kez döviz piyasasına müdahale ederek ABD doları aldığı 15 Eylülden bu yana en büyük değer kaybı oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir