Yeni LTRO için umutlar azaldı

ECB Başkanı Draghi, Euro Bölgesi'nin daha büyük aşağı yönlü risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, çeyreklik bazda, Euro Bölgesi reel gayri safi yurt içi büyümesinin 2012'nin ilk çeyreğinde yatay seyrettiğini belerterek, "Mevcut göstergeler ikinci çeyrek için daha da zayıflamış büyümeyi işaret etmektedir" dedi.

Dünya Ekonomi Forumu'nda konuşan Draghi, 2012'nin ilk çeyreğinde çeyreklik bazda Euro Bölgesi GSMH büyümesinin yatay seyrettiğini belirterek, mevcut göstergeler ikinci çeyrek için daha da zayıflamış büyümeyi işaret ettiğini söyledi.

Draghi, kısa vadenin ötesine bakıldığında Euro Bölgesi ekonomisinin kademeli bir şekilde toparlanmasını beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Devam etmekte olan gerginlikler kimi tahvil piyasasında bunların kredi koşullarına olan etkisi, bilanço düzelme süreci finansal ve finans dışı kuruluşlarda devam eden bu süreç yüksek işsizlik, devam etmekte olan büyüme ivmesini kötü etkileyebilir. Çeyreklik bazda, Euro Bölgesi reel gayri safi yurt içi büyümesi 2012'nin ilk çeyreğinde yatay seyretti. Mevcut göstergeler ikinci çeyrek için daha da zayıflamış büyümeyi işaret etmektedir. 2012 Haziran Euro sistemi makroekonomik öngörülerine göre yıllık GSMH büyümesi eksi 0,5 ile 0,3 yelpazesi aralığındadır 2012 yılı için. 2013 için sıfır ile yüzde 2 arasında öngörüler mevcuttur.

Mart 2012 için yelpaze değişmemiştir, ancak 2013 için yelpazede ufak bir daralma vardır. Esas aşağı yönelik riskler beklenenden daha zayıf gelecek. Para akışı yılın ilk çeyreğinde güçlüydü. Özel sektördeki yıllık büyüme 0,8'e düşmüştür Bunda nisan ayındaki negatif kredi akışı etkili oldu. Kredi talebinin azalması önümüzdeki dönemde engellenebilir.

Bankaların güçlülüğünü ve bilançolarını güçlendirmeleri çok önemli önümüzdeki dönemde. Onların güçlü olması doğru kredi kullandırımı konusunda hem de fonlama kanallarının normalleşmesi için çok önemli. Ekonomik analizlerimizin de gösterdiği gibi fiyat bileşimi, fiyat istikrarı hedefimizde orta vadede paralel ilerleyecektir."

Draghi, mali konsolidasyon konusunda ciddi bir gelişme kaydedildiğini vurgulayarak, "Bu çok büyük bir önemi sahip güçlü mali durumu devam ettirmek için. Bunlar istikrarlı bir büyüme için olmazsa olmaz koşullar. Pek çok Euro ülkesinde aşırı dengesizlikler mevcut, bunlarının düzeltilmesi gerekiyor. Bu bağlamda kapsamlı ürünler iş ve finansal sektörde reformların sürdürülebilir kalkınmayı desteklemesi lazım.

Rekabet ürün piyasasında güçlendirilmelidir. Esnek bir şekilde bunlar düzeltilmeli ve işgücü piyasasının dayanıklılığını artırmalıyız. Bu büyüme destekleyici reformlar, gerekli düzelme sürecinin yaşanmasını destekleyecek ve istihdamı yaratacaktır. İcra kurulu liderleri, son Avrupa Konseyi toplantısını memnuniyetle karşıladı. Onlar bu toplantıda uzun vadeli bir vizyonla birlikte parasal bir birlik adına konuştular. Bu oldukça önemli bir adımdı" diye konuştu.

"Finansal piyasalarda bir miktar ayrışma ve kırılma var"

Draghi, "Faiz oranını indirmeme kararını nasıl aldınız?" sorusu üzerine Draghi, faiz değiştirmeme kararının oy birliği ile alındığını ifade ederek, "Halen negatif faiz söz konusu, gösterge faizin düşük olduğu unutulmamalı. Kötü işleyen piyasalarımız var. Bankalararası piyasalar gerçekten şu anda işlevini yerine getiremiyor. Belli bir miktar ayrışma ve kırılma var finansal piyasalarda" dedi.
Fiyat sinyallerinin bunu gösterildiğini, bunun nispeten bugünlerde sınırlı ani etkileri olacağına dikkati çeken Draghi, "Avrupa'da oldukça karmaşık bir durum var. Verimliliği etkililiği sorduğumuz zaman, fiyat sinyallerinde mevcut durumu da aklımızdan çıkarmamak gerekiyor. Bizce bu etkili ama bu bağlamda likidite sınırlaması varken ve finansal piyasalarda gerginlik varken karmaşa da elbette söz konusu. Bu önlemlerin verimli olup olmadığını bu yeni bağlamda değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Uzun dönemli repo ihalelerinin verimliliğine ilişkin soruya da Draghi, "Biz, şu zamana kadar kimi bölümlerde likiditenin yeterli kiminde yetersiz olduğunu görüyoruz. Gerçekten parasal politika mı yetersiz kalıyor? Bu problemler, parasal politika ile hiç ilgili değil. Bunun evvela farkında olmamız lazım. Parasal politikanın da diğer kuruluşların geride kaldığını düşünmemeli" diye konuştu.

Euro Bölgesi'nin kurtarılması için hazırlandığı ifade edilen yol haritasına ilişkin soruya da Draghi, "Öncelikle Avrupa Konseyinin diğer kuruluşlarla bunu gerçekleştirdiğini söylemek istiyorum. Bence Merkez Bankasının bağımsızlığına herhangi bir tehdit oluşturmayacaktır, sonuçları görmemiz lazım. Bu sonuçların bir parçası olmak, süreçten ayrı kalmaktan çok daha iyi. Bu devam etmekte olan bir süreç ve çok önemli bir çalışmadır. Kesinlikle uzmanlığımız ve kabiliyetimizle bu çalışmaya katkıda bulunuruz. Bu çalışmanın özünde bir sürecin başlangıcı olduğunu kabul etmemiz lazım. Bu süreç, uzun ve orta vadede Avrupa vizyonunu doğrudan etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Draghi, Yunan bankalarına ilişkin soruyu da "4 Yunan Bankası'nın sermaye yetersizliği yaşadığını ve yeniden sermayelendirilecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bir taraf olarak parasal politika kararlarımıza yeniden katıldılar ve bir o kadar öneme sahiptir" şeklinde yanıtladı.
"İspanya bankaları hükümetin talep ettiği gibi bir çeşit yardım alacak mı?" sorusu üzerine Draghi, "Hükümetleri bir şeyler yapmayı itmesini, Merkez Bankası'nın bir görevi olarak görmüyorum. Bu kendi kararları. Çok yakında ilk değerlendirme gerçekleşecek IMF tarafından. Bu IMF Kuruluna cuma günü sunulacak. Elbette bağımsız bir değerlendirmenin açıklanması için beklememiz gerekecek. Herhangi bir karar ihtiyaçlar yönünde gerçekçi bir değerlendirme olmalı" değerlendirmesini yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir