Yeni parasal genişlemeye ihtiyaç kalmayacak

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Lipsky, ülkenin toparlanmaya başlamasıyla birlikte FED'in yeni bir parasal genişlemeye ihtiyaç duymayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, ABD ekonomisinin ihracatta ve harcanabilir gelirdeki artışa bağlı olarak gelecek çeyreklerde toparlanacak gibi göründüğünü ifade etti. Lipsky, bu nedenle ABD Merkez Bankasının (FED) yeni bir parasal genişlemeye ihtiyaç duymayacağını dile getirdi.

Lipsky Reuters'a verdiği demeçte, ABD ve diğer büyük ekonomilerin büyüme hızındaki yavaşlamanın, enerji fiyatlarındaki ani artışa bağlı, "geçici" bir durum gibi göründüğünü kaydetti.

Ekonomik toparlanmanın yavaş olmasının yüksek işsizlik riski taşıdığını ve gelişmiş ekonomilerin uygun para politikalarını korumalarının önemli olduğunu ifade eden Lipsky, ılımlı büyümeye dönüşle birlikte mevcut ABD para politikasının istikrarlı olmasını beklediklerini belirtti.

Japonya ekonomosi de gelecek yıl toparlanabilir

Japonya ekonomisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Lipsky, ülkenin mali düzenlemeleri hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, "Japonya'nın uzun dönemde, kamu borç yükünün milli gelire oranını düşürmeye yönelik mali düzenlemelere ihtiyacı var. Bu, Japon halkına ekonominin sürdürülebilirliği konusunda güven vermek için çok önemli. Aynı zamanda Japonya'nın partnerleri için de önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Lipsky, dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin, gelecek yıl üretim ağının düzelmesiyle 11 Mart depremi ve tsunaminin yarattığı hasarı toparlayabileceğini, son verilerin fabrika üretimlerinde düzelmeye işaret ettiğini kaydetti.

Japonya'nın kamu borcu, şu anda 5 trilyon dolarlık ekonominin iki katına ulaşmış durumda. 11 Mart depremi ve tsunaminin ardından yeniden inşa çalışmalarının maliyeti de ekonomiyle ilgili kaygı yaratıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir