Yenilenebilir enerjide istihdam 6.5 milyonu aştı

Yenilenebilir enerji alanında 2013 yılı istihdam rakamı bir önceki yıla göre 800 bin kişi daha arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Yenilenebilir enerji sektörü geçen yıl dünyada 6,5 milyon kişiye iş imkanı sundu. 

Son yıllarda enerji üretiminde temiz ve çevreye duyarlı yenilenebilir enerji kaynakları tercih ediliyor. Bir çok gelişmiş ülkenin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlar sayesinde alandaki istihdamın da önü açılıyor.  

Dünyada milyonlarca insana doğrudan ya da dolaylı olarak iş imkanı sunan yenilenebilir enerji sektörü, göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaştı. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kurumu (IRENA) verilerine göre, yenilenebilir enerji alanında 2012 yılında 5,7 milyon kişi istihdam edilirken, bu rakam geçen sene 800 bin kişi, yani yüzde 12,5 artarak 6,5 milyona ulaştı. 

Yenilenebilir enerji sektöründe en fazla istihdamı güneş enerjisi sağladı. Bu alan dünyada 2 milyon 273 bin kişiye ekmek kapısı oldu. Güneş enerjisindeki istihdam rakamını en yakın 1 milyon 453 bin kişi ile biyo-yakıtlar izledi. Geçen yıl sırasıyla rüzgar enerjisi 834 bin, biyo-kütle 782 bin, güneş ısıtma ve soğutma sistemleri 503 bin ve  biyo-gaz da 264 bin kişiye iş imkanı sundu. 

Yenilenebilirde en az istihdamın gerçekleştiği alanlar ise 43 binle güneş ışınlarını bir kuleye odaklayarak enerji üreten "kule" sitemleri oldu. Listede akarsu HES'leri 156 bin ve  jeotermal enerjide 184 binle en az istihdamın gerçekleştiği diğer alanlar olarak sıralandı. 

Yenilenebilir istihdamında liderlik Çin'de 

Çin 2013 yılında yenilenebilirde en fazla istihdam oluşturan ülke oldu. Ülkede 2 milyon 640 bin kişi yenilenebilir sektöründe hizmet veriyor. Bir başka deyişle dünyada yenilenebilir enerji sektöründe çalışan her 3 kişiden biri Çin'de istihdam ediliyor.   

Bu alanda dünya da ikinci ülke olan Brezilya'da 894 bin, ABD'de 625 bin, Hindistan'da 391 bin ve Almanya'da da 371 bin kişi iş imkanını yakaladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir