Yezidiler Laleş'e sığınıyor

Irak’ta terör örgütü IŞİD’ten kaçan binlerce Yezidi Kürt, Duhok'ta yer alan ve kutsal saydıkları Laleş'e sığınıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DUHOK - Yezidiler, her yıl nisan ayında inançlarına göre hac niyetine geldikleri Şeğan(Şexan) ilçesindeki Laleş mabedine bu kez canlarını korumak için sığındılar. Musul'un Sincar (Şengal) ilçesi ve çevresindeki nahiye ve  köylerden kaçan Yezidiler, Şexan'daki dağlarla çevrili Laleş'e kaçıyorlar. Binlerce Yezidi aile, Laleş’in kutsallığı ve Duhok’a yakın olması nedeniyle bölgeye geliyor. 

"Ya Müslüman olun ya da ölün!"

Bu arada Yezidilerin ruhani liderleri gördükleri Baba Şeyh, yaptığı açıklamada, IŞİD'in, Yezidileri "ya Müslüman olun ya da ölün" şeklinde tehdit ettiğini öne sürdü. Şeyh, IŞİD'in karar vermesi için birkaç saat süre verdiği Yezidiler, bölgeyi terkettiğini aktardı. Sincar'dan kaçan Halit Sabah da IŞİD militanlarının, Yezidileri, Müslüman olmaları yönünde uyardıklarını söyledi. 

30 bin Yezidi dağlarda mahsur 

Yezidi aktivist Narin Şemo, 30 bin Yezidi ailenin, Sincar Dağı'nda mahsur kaldığını söyledi. 45 çocuğun susuzluktan hayatını kaybettiğini aktaran Şemo, kaçırılan 50 kadının da Telafer Havalimanı'nda tutulduğunu belirtti. Şemo, bu kadınların, IŞİD militanlarına cihat nikahıyla eş yapılacağını öne sürdü. 

Yardımlar ulaşmadı

Birleşmiş Milletler'in Sincar Dağı'na sığınan Yezidiler için üç helikopterle yardım gönderdiğini anlatan Şemo, "Ancak helikopterler, güvenli olmadığı gerekçesiyle yardım malzemelerini uzak noktalara attılar. Bu nedenle iki helikopterin havadan indirdiği malzemeler, IŞİD'in eline geçti. Sadece bir helikopterden atılan yardımlar, mahsur kalan ailelere ulaştı" dedi. 

Şemo, Sincar'ın Zorava ve Duhola köylerinden bugün kaçırılan 30 kadından da haber alamadıklarını kaydetti. 

Yezidiler neden hedefte?

Terör örgütü IŞİD, çıkardığı fetva ile Musul'daki Hristiyanların kentte kalması için İslam dinine girmelerini şart koşmuştu. IŞİD'in, Müslüman ve Sünni olmayanlara yönelik sert tutumu nedeniyle farklı inanca sahip Yezidiler de korku içerisinde. Tarihi ve dini kaynaklardan derlenen bilgilere göre Yezidilik ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekli. Bu inançta sonradan Yezidi olunmuyor. Bir Yezidi'nin başka bir dine geçmesi en büyük günah olarak kabul ediliyor. Bu dinin kutsal kitapları Mishefa Reş (Kara Kitap) ve Cilve olarak biliniyor. Ama bu iki kitabın kayıp olduğu ifade ediliyor. Yazılı bir kutsal kitabın olmaması nedeniyle dini ritüeller sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor. Yezidilikte sözlü edebiyat, Kürtçe'nin Kurmanci lehçesinde kendini koruyor. Dini tüm dualar, Kurmanci lehçesiyle yapılıyor. 

Yezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok il sınırlarında yaşıyorlar. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor. Son dönemde Irak'taki Yezidilerin bir kısmı, çeşitli saldırılar nedeniyle Avrupa ülkelerine göç etti.