Yinglak'ın yerine Niwatthamrong atandı

Tayland'da Anayasa Mahkemesi tarafından, yetkisini kötüye kullandığı için görevden alınan Başbakan Yinglak'ın yerine yardımcısı Niwatthamrong atandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BANGKOK - Tayland'da Anayasa Mahkemesi tarafından, yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunan ve görevinden alınan Başbakan Yinglak Şinavatra'nın yerine Başbakan Yardımcısı Niwatthamrong Boonsongpaisan'ın atandığı bildirildi. 

Başbakan Yardımcısı Phongthep Thepkanjana, Anayasa Mahkemesi'nin dokuz bakanı da görevden aldığını, kalan bakanların ticaret bakanı olarak da görev yapan Niwatthamrong'u geçici başbakan olarak atamaya karar verdiğini açıkladı.

"Kırmızı gömlekliler" olarak bilinen hükümet yanlıları ise "yargının darbesi" olarak niteledikleri mahkeme kararına büyük tepki gösterdi.

Kırmızı gömlekliler, kararı protesto etmek için cumartesi günü başkent Bangkok'ta miting yapacak. Muhalefetteki Halkın Demokratik Reform Komitesi ise halkı 14 Mayıs'ta hükümeti devirmek için son bir mücadeleye hazırlanmaya çağırdı.

Tayland'daki Khon Kaen Üniversitesi'nden David Streckfuss, AA muhabirine siyasi krizin altı aydır sürdüğü ülkede elit kesimin ilk kez belirleyici bir karar aldığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararının siyasi krizi sona erdirmeye katkısı olmayacağını ileri süren Streckfuss, kararın, tam tersine, krizi körükleyebileceği uyarısında bulundu.

Streckfuss, ülkede iktidar boşluğu yaratan mahkeme kararının muhalefetin elini güçlendireceğini ve muhalefetin amacına ulaşmak için daha saldırgan bir tutum benimseyebileceğini öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi, 2011'de kendi çıkarlarını korumak için Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK) Başkanı Tavil Pliensri'yi danışmanlık seviyesine indirmek suretiyle yetkilerini kötüye kullandığına hükmettiği Yinglak'ın görevden alınmasına karar vermişti. Mahkeme, Yinglak'ın hükümetinden dokuz bakanın da görevine son vermişti.

Anayasa Mahkemesi, son sekiz yılda eski Başbakan Taksin Şinavatra yanlısı iki başbakanı görevden almış, Taksin'e destek veren iki siyasi partiyi kapatmış ve muhalefetin boykot ettiği iki seçimi iptal etmişti.

Başbakan Yinglak, halkın büyük bir kısmı tarafından 2006'daki darbenin ardından sürgüne giden ağabeyi Taksin'in kuklası olmakla suçlanıyordu. Taksin'in ülkeye dönebilmesine olanak tanıyan tasarının ekim sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ülkede siyasi kriz başlamış, çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Yinglak, krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat'ta erken seçime gitmişti. Anayasa Mahkemesi, muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimi geçersiz saymıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir