Yoksulluk istismara neden oluyor

Az Gelişmiş Ülkeler Konferansında konuşan Erdoğan, yoksuluğun hakim olduğu bölgelerde kişilerin terör örgütlerinin istismarına açık hale geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na özellikle gelişmiş, zengin ülkelerin, yeterli ilgiyi göstermediklerini büyük bir üzüntüyle müşahede ettiklerini belirterek, "Günlük harcaması 1,25 doların altında on milyonlarca insanın bulunduğu bir dünyada, açık söylüyorum, hiç kimse ama hiç kimse masum değildir ve olamaz" dedi.

"Üst Düzey Yatırım ve Ortaklık" konulu toplantının da yapıldığı yemekte konuşan Erdoğan, konuklarını Türkiye'de, İstanbul'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Yoksulluk istismarı doğuruyor

Recep Tayyip Erdoğan, küresel sorunları, güvenlik tedbirleriyle çözme döneminin artık geride kaldığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Başta terör olmak üzere, tüm küresel meseleleri, demokrasi ve özgürlük zemininde, özellikle de uluslararası dayanışmayla çözmemiz gerektiği bugün artık açık şekilde ortaya çıkmıştır. Burada, Türkiye tecrübesini sizlerle paylaşmak isterim. Hem kamu yatırımları, hem özel sektör yatırımları ülkenin belli bölgelerinde birikirken, diğer bazı bölgelerde yoksulluğun çığ gibi büyüdüğüne şahit olduk. Yoksulluk, mahrumiyet ve inkar politikaları, istismara müsait bir zemin oluşturdu."

Erdoğan, 2002'de, gıda artı gıda dışı yoksulluğun toplam nüfusa oranının yüzde 27 olduğunu, bunun da yaklaşık 18 milyon kişiye tekabül ettiğini, son araştırmanın 2009'da yapıldığını, yoksulların toplam nüfusa oranı yüzde 18'e gerilediğini, nüfus artışına rağmen rakamın da 12 milyon 750 bin kişiye gerilediğini söyledi.

Türkiye'de 2006 yılından itibaren, günlük harcaması 1 doların altında olan yoksul insan kalmadığını bildiren Erdoğan, "Günlük harcaması 4,3 doların altında kalanların oranı 2002'de yüzde 30'du, bunu da dikkat ediniz, yüzde 4'e kadar çektik" dedi.

Erdoğan, "Yoksulluğun azalması, gelir dağılımındaki eşitsizliğin kapanması ile terör örgütü etkinliğini kaybetmiş, dağılma aşamasına gelmiştir" dedi.

Zengin ülkelerin ilgisizliğinden yakındı

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu önemli zirveye, özellikle gelişmiş, zengin ülkelerin, yeterli ilgiyi göstermediklerini büyük bir üzüntüyle müşahede ediyoruz. Bugün artık, sınır tanımayan, ülke, halk, coğrafya tanımayan sorunlarımız var. Çevre sorunları, iklim değişikliği, yoksulluk, terör, göç gibi sorunlar, sadece belli ülkeleri, belli bölgeleri değil, tüm küreyi tehdit ediyor.

Yoksulla empati kurmak, bugün dünyadaki her liderin, her zenginin mutlaka yapması gereken bir eylemdir. Umutsuzluk içinde, adalete güveni sarsılmış, kendisini yalnız, kimsesiz hisseden birey ve topluluklar kazanılmadıkça, onlara umut verilmedikçe, onlara bir gelecek vaat edilmedikçe, dünya her zaman güvensiz, her zaman huzursuz olacaktır. Günlük harcaması 1,25 doların altında on milyonlarca insanın bulunduğu bir dünyada, açık söylüyorum, hiç kimse ama hiç kimse masum değildir ve olamaz."

200 milyon dolarlık burs bütçesi

Başbakan Erdoğan, "Türkiye olarak, küresel ölçekte sesini duyurmakta güçlük çeken birçok yoksul ülkenin sesi olmayı kendimize görev biliyoruz" dedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu ülkelere yönelik ekonomik, mali, kültürel ve teknik işbirliğiyle eğitim yardımlarını önümüzdeki dönemde üst seviyede sürdüreceğiz. Bu doğrultuda, Türkiye, 48 ülkenin ihtiyaç ve kapasitelerine göre, teknik işbirliği proje ve programları ile eğitim bursları bağlamında kullanılmak üzere, 2012 yılından itibaren, yılda toplam 200 milyon dolarlık bir kaynak tahsis etme hedefini belirlemiştir."

Türkiye'de kurulması gündemde olan "Uluslararası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Merkezi" ile "Uluslararası Tarım Merkezi"nin finansmanının da bu çerçevede karşılanacağını anlatan Erdoğan, "Tahsis edilecek bu kaynaktan, önümüzdeki 10 yılda 48 en az gelişmiş ülkeye toplam bin lisans, lisansüstü, doktora ve tıp ihtisas bursu sağlanacaktır" dedi.

Az gelişmiş ükelere 2 milyar dolar yatırım

Türkiye'nin halihazırda en az gelişmiş ülkelerdeki yatırım miktarının 2 milyar doları aştığını ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Özel sektörümüzün 2015 yılına kadar en az gelişmiş ülkelerdeki yatırım miktarının kümülatif olarak 5 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz. 2020 yılına kadar ise bu rakamın, 10 milyar dolara çıkarılması için çaba göstereceğiz. Bunun gerçekleştirilmesini teminen, özel sektörümüze her türlü kolaylık ve desteği sağlamayı taahhüt ediyoruz."

Yemeğe BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan, Selma Aliye Kavaf ve Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.

Ban Ki-mun ile Yeni Anayasa'yı konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Kıbrıs, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüşmesinde de yeni anayasa konusunun ele alındığı bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ile görüşmesinde de Türkiye-AB ilişkileri ele alındı.

Görüşmede, Barroso, Başbakan Erdoğan'a, seçim sürecinde yaptığı konuşmaları yakından takip ettiklerini ifade ederek, seçim konuşmalarında AB ilişkilerine verdiği önemi takdirle karşıladıklarını söyledi.

Barroso ''Seçimden sonra AB-Türkiye ilişkilerine ivme kazandıralım'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Brüksel'e yapacağı ziyareti seçim dolayısıyla ertelemek zorunda kaldığını ifade ederek, ziyareti 12 Hazirandan sonra gerçekleştirmek istediğini söyledi.

Görüşmede, Kıbrıs, Nabucco ve yeni anayasa konusunun gündeme geldiği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir