”Yoksulluklarla mücadelede daha iyisi yapılmalı”

Obama, 2015'de yoksullukla mücadele hedefleriyle ilgili olarak uluslararası topluma seslendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası toplumun 2015'de yoksullukla mücadele hedeflerine ulaşmak için daha iyisini yapması gerektiğini belirtti.

Obama, BM'de düzenlenen Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesinde yaptığı konuşmada, "Kalkınmaya yardımın, çıkarlarımıza hizmet etmeyen sadece bir iyilikseverlik operasyonu olduğu şeklindeki eski efsaneyi yıkalım" dedi. Obama, bazı ülkelerin daimi olarak yoksulluğa mahkum olduğu şeklindeki düşünceyi de reddetmeleri yönünde görüş bildirdi.

ABD Başkanı Obama, ancak uluslararası toplumun aynı şeyi aynı şekilde yapmaya devam etmesi durumunda bu amaçlara ulaşamayacaklarını, bunun gerçek olduğunu, sadece beş yıllık bir süre kaldığını belirterek, "Daha iyisini yapmalıyız" dedi.

Obama, yarım yüzyıldan bu yana, insanlıkla ilgili gelişmelerde tarihte hiç olmadığı kadar daha fazla ilerlemelere tanık olduklarını, kuşakları kırıp geçiren çiçek hastalığının yok edildiğini kaydetti.

Obama, sağlık konusundaki tedavilerin dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaştığını ve milyonlarca hayatın kurtulduğunu belirtti ve Latin Amerika'dan Afrika'ya Asya'ya gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinin liderleri haline dönüştüklerini söyledi.

ABD Başkanı, AİDS, sıtma, veremle mücadele ve eğitim alanlarındaki amaçlarında ilerlemeler gerçekleştirdiklerini, ancak yüzbinlerce kadının her yıl doğumda hayatını kaybetmesi, yetersiz beslenmeden milyonlarca çocuğun ölümü ve yaklaşık bir milyar insanın kronik açlık sefaleti çekmesi gibi konularda yeterince hızlı olunmadığını, bu konularda ilerleme kaydetmeleri gerektiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir