Yuan, dolar karşısında haftayı rekorla kapadı

Çin Döviz Kuru Sistemi, yuanın dün 6,7181 olan dolar karşısındaki paritesini 6,7172 olarak açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin para birimi yuan ABD Doları karşısında haftayı haziran ayından bu yana en yüksek konumunda tamamladı.

Yuan, dolar karşısında ardı ardına 6 işlem günü değerlendi.

Çin Döviz Kuru Sistemi, yuanın dün 6,7181 olan dolar karşısındaki paritesini 6,7172 olarak açıkladı. Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası'nın kur politikasının esnetileceğini açıkladığı 19 Hazirandan bu yana yuan dolar karşısında yüzde 1,6 oranında değer kazandı.

Çin yuani haftanın son işlem gününe kur sepetindeki Japon Yeni, Hong Kong Doları, İngiliz Sterlini ve Malezya Ringgiti karşısında küçük oranlarda değer kazanarak başladı, Euro karşısında ise düşüş yaşandı. yuanin Euro karşısında dün 8,7285 olan paritesi, 8,7754 olarak açıklandı.

"Yuan değerinin altında"

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Çin'in para birimi yuanın, değerinin altında olduğunu ve hızla değerlenmesi gerektiğini söyledi.

Çin hükümeti, para birimi yuanın piyasa talebine uygun olarak dalgalanmasına izin vermeyip, değerinin düşük olması politikası yürütüyor. Ancak Haziran ayında Çin, yuanı dalgalanmaya bırakarak esnek kur rejimi uygulayacağını açıkladı.

Geithner, bu tarihten itibaren yuanın değerinin sadece yüzde 1,9 arttığını belirtti.

ABD ve diğer bazı devletler, ihraç ettiği malları suni olarak ucuzlatmak için Çin'in yuanın değerini düşük tutmakla suçluyor.

ABD Hazine Bakanı Geithner, dünya güçlerini, Çin'e ticaret ve döviz kuru rejiminde reform yapma konusunda baskı yapmaya çağırırken, Kasım ayında Seul'da toplanacak G20 Zirvesi'ni bunun için kullanacaklarını ifade etti.

Kongrede, hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar Çin'in para birimi yuanı manipüle ettiğini düşünüyor ve Obama yönetiminin Çin'e karşı daha sağlam bir tutum takınmasını istiyor.

Yuanın değeri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle son aylarda Pekin ve Washington arasında gerilim arttı. ABD'nin Çin ile olan ticaretinden büyük bir açık doğuyor. Çin'in ABD'yi ihracatı bu yıl yüzde 36 artış gösterdi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir