”Yükselen piyasalar, harcama artırıcı önlemler aldırabilir”

IMF Kamu Maliyesi Departmanı Başkanı Cottarelli krize ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) Kamu Maliyesi Departmanı Başkanı olan eski Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu yükselen piyasaların, mevcut krizi aşmak için eskiye göre daha çok harcama artırıcı önlemler alabileceklerini söyledi.

Carlo Cottarelli'nin, küresel krize ilişkin analizine göre ülkeler, harcama artırıcı önlemleri, talebi güçlendirmek amacıyla belirli bir süre için uygulayabilirler.

Cottarelli'ye göre, ülkelerin, mevcut küresel krizde, öncelikle mali sistemlerini güçlendirmeleri ve daha sonra da talebi canlandırıcı para politikaları uygulamaları gerekiyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin kamu finansman açığı verebilme potansiyellerine de dikkati çeken Carlo Cottarelli, her ülkenin mali genişlemeyi sürdüremeyeceğini, mali disiplini de bozmadan ekonomik canlanma sağlamanın önemli olduğunu vurguladı.

"Değişen koşullara ayak uydurmak"

Kamu maliyesine yönelik önlemlerin geri döndürülebilir esnek önlemler olması gerektiğini vurgulayan Cottarelli, değişen küresel koşullara ayak uydurabilecek politikalar uygulanmasının önemine dikkati çekti.

Carlo Cottarelli, ülkelerin mali teşvik paketlerinin, mutlaka orta vadeli mali çerçeveye uyumlu olması gerektiğini, böylece teşvik paketlerinin kredibilitesinin daha yüksek olacağını vurguladı.

"Altyapı yatırım harcamaları artabilir"

Kriz nedeniyle özel sektör kaynaklı talebin uzun süre düşük kalacağının altını çizen Cottarelli, bu nedenle, kamu maliyesi politikalarının, özellikle altyapı yatırım harcamalarını artırıcı yönde olabileceğini belirtti.

"İşsizlik maaş süresi uzatılabilir"

Carlo Cottarelli, işsizlik maaşı ödemelerinin süresinin uzatılabileceğini, sosyal güvenlik ağının genişletilebileceğini ve belirli kesimlere yönelik vergi kesintilerinin uygulanabileceğini ifade etti.