Yunan adalarına vize zammı

Yaz öncesi Yunan adalarında uygulanan ''sınırda Schengen vizesi'' yüzde yüz zamlandı. Vize fiyatı 70 euroya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’ye yakın Yunan adalarında uygulanan ''sınırda Schengen vizesi'' için alınan ücretlere yüzde 100 zam getirileceği açıklandı. Yeni uygulamayla vize fiyatı 70 euro olurken, turizmciler zamma tepki gösterdi. 

Yunanistan’ın Türkiye sahillerine direkt feribot bağlantısı olan Rodos, İstanköy (Kos), Sisam, Sakız ve Midilli adalarında dört yıldır uygulanan ''sınırda Schengen vizesi'' için alınan ücretin önünüzdeki haftadan itibaren yüz 100 zamlanacağı, konsolosluklara gönderilen yazıyla duyuruldu. 1 Nisan-31 Ekim tarihleri arasında kapıda sadece bir giriş için verilen ve 14 günle sınırlı vize uygulamasına, Yunan adalarına gitmek isteyen Türklerin, 3 gün öncesinden pasaportlarını teslim ettikleri gemi acentesi, tüm işlemleri yürütüyor, yolculuğun yapılacağı adaya varıldığında gümrükte pasaporta vize işleniyordu. Bu şekilde o adaya giriş yapılabiliyordu. Bu işlem için Yunanistan’a vize için 35 euro, acenteye de 20 ile 25 euro arasında komisyon ödeniyordu. Ancak yapılan bu zamla vize için ödenecek rakam 70 euroya yükseltildi. 

'Türk turist sayısı yarı yarıya düşer'

Zammın, Yunan adalarına gidecek Türk turist sayısın yüzde 50 oranında düşmesine neden olacağı öne sürüldü. Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosluğu Ataşesi ve Vize Şefi Aliki Vrienniou daha önce alınması gereken polis vize ücretinin şimdiye kadar alınmadığının fark edildiğini bu nedenle vize ücretlerine zam yapıldığını söyledi. 

Türk turizmci endişeli

Vize ücretindeki bu artış Türk turizmcileri de kaygılandırdı. Marmaris-Rodos ve Bodrum-Kos arasında feribot işletmeciliği yapan Yeşil Marmaris Turizm Şirketi ortağı ve Marmaris Liman İşletmeleri Genel Müdürü Şükrü Tugay, “Zamla kapıda vize uygulaması normal vizeyle aynı fiyata geldi. Bu nedenle Yunan adalarına olan talep düşer. Bu karadan Yunanlılar da rahatsız. Turist sayısı düşeceği için hepsi karşı çıkıyor” dedi.(NTV)