Yunan Bakan Varoufakis: Yunanistan çıkarsa Euro çöker

Geçtiğimiz hafta ikna turundan istediğini bulamayan Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis, ülkesinin Euro Bölgesi'nden çıkması halinde, para birliğinin çökeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkması halinde Euro’nun çökeceğini iddia etti.

"Yunanistan kartını çekerseniz..."

İtalyan medyasına konuşan Varoufakis, böyle bir durumda diğer ülkelerin de kaçınılmaz olarak Yunanistan’ı izleyeceğini öngördü. Varoufakis "Euro kırılgan, iskambil kartlarından yapılmış bir kale gibi ve eğer Yunanistan kartını çekerseniz diğerleri çöker" ifadesini kullandı. 

İtalya'yı hedef gösterdi

İtalya’nın borç durumunun sürdürülemez olduğunu belirten Varoufakis, ülkenin iflas tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve Almanya’nın tepkisinden korktuğunu öne sürdü. Varufakis'in açıklamalarına Yunanistan'ının geçtiğimiz hafta başlattığı ikna turunun ilk ayağında destek veren İtalya'dan bile tepki geldi. İtalya Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, İtalya’nın borcunun sağlam ve sürdürülebilir olduğunu, Varoufakis'in ifadelerini uygunsuz bulduğunu ifade etti. 

 

"Acil durum planlamasına başladık"

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma olasılığına karşı acil durum planlaması yapmaya başladıklarını söyledi. BBC’ye demeç veren Osborne, bu yönde yaşanabilecek bir gelişmenin piyasada doğuracağı istikrarsızlığa karşı önlem almak istediklerini kaydetti. Osborne, konuyu bugün İstanbul’da başlayacak G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında gündeme getireceğini ifade etti.

Washington tedirgin

Öte yandan Beyaz Saray yönetimi Yunanistan ile Euro Bölgesi ülkeleri arasında yaşanan borç tartışmalarının küresel ekonomiye zarar verebileceğinden korkuyor.Bu nedenle Washington, Avrupa Birliği ile Yunanistan'ın bir an önce anlaşmaya varmalarını istiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir