Yunan Halkı yastık altına yöneldi

Yunanistan'da bankalardaki toplam mevduat 2009 yılından bu yana 70 milyar euro azaldı. Halk ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkması gibi kötü senaryolara hazırlanmak için mevduatlarını yastık altında tutmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunanistan'da bankalardaki toplam mevduat 2009 yılında krizin başlamasından bu yana 70 milyar euro azaldı. Maliye Bakanı Evangelos Venizelos Antenna televizyonuna verdiği demeçte, bankalardaki toplam  mevduatın 2009 yılında krizin başlamasından bu yana 70 milyar euro azaldığını, bankalardan çekilen 16 milyar euronun çoğu İngiltere'de olmak üzere diğer ülkelerdeki bankalara yatırıldığını söyledi.
Banka mevduatlarında kalan paranın ise aileler ya da işletmeler tarafından harcandığı veya hane halklarının, temerrüt ya da Yunanistan'ın euro Bölgesi'nden çıkması gibi en kötü senaryoya hazırlanmak için "yastık altında tutulduğu" belirtildi.
"Bu para bankalarda olsaydı, ekonominin kıpırdaması, işsizliğin üstesinden gelmek için kredi olarak işletmelere aktarılırdı" diyen Venizelos, Yunan halkının paralarını bankalara yatırmaya teşvik etmek için güvenin sağlanmasının önemli olduğunu, ikinci kurtarma paketinin ve tahvil takas anlaşmasının finansal sektörü güçlendireceğini ifade etti.
Venizelos, "Milyarlarca euro evlerde tutuluyor. Bu paralar dediğimiz gibi yastık altında ya da kutularda saklanıyor. Tabii ki diğerleri vergilere, ailelerin yaşamını sürdürmesi, işletmelerin ayakta kalması için harcandı" dedi.
 
Kreditörler tahvil takasına katılmayı taahhüt etti
 
Bu arada Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 12 büyük özel sektör kreditörünün Yunanistan ile yapılan tahvil takas anlaşmasına katılmayı taahhüt ettiğini açıkladı. IIF'ye göre, plana katılma sözü verenler arasında Alman sigorta şirketi Allianz, Fransız BNP Paribas, Alman Commerzbank ve Deutsche Bank'ın yanı sıra Yunan Eurobank EFG ve National Bank of Greece  bulunuyor.
euro Bölgesi maliye bakanları önceki hafta, Yunanistan'a 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmıştı. Özel banka ve finans kuruluşları, ikinci kurtarma paketinin ön şartı olan borç indiriminde Atina yönetimiyle tahvil takas anlaşmasına varmıştı. Yunanistan'ın bankalarla tahvil takasını 8 Mart'ta başlatarak 3 gün içinde tamamlaması bekleniyor. 
 

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir