Yunan ve AB yetkilileri iddiayı yalanladı

Yunan ve AB yetkilileri, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmayı düşündüğü iddialarını yalanladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA/BERLİN - Alman medyası borç sorunuyla boğuşan Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmayı düşündüğünü iddia etti, Yunan ve AB yetkilileri iddiayı yalanladı.

Avrupalı resmi kaynaklar Reutres'e yaptıkları açıklamada, Euro Bölgesi üyesi bir avuç büyük ülkenin maliye bakanlarının, Yunanistan ve Portekiz dahil Euro Bölgesi borç krizini değerlendirmek için dün Lüksemburg'da Château de Senningen bölgesinde düzenlenen toplantıda biraraya geldiğini söylediler. Kamuya önceden açıklanmayan toplantıya, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve yardımcısı Joerg Asmussen'in de katıldığı belirtildi.

Alman "Spiegel Online"da yer alan haberde, Atina'nın niyetinin yarattığı kaygıyla Avrupa Komisyonunun dün Lüksemburg'da bir kriz toplantısı çağrısında bulunduğu, durumun hassasiyeti gözönüne alındığında toplantının sadece Euro Bölgesi maliye bakanları ve üst düzey görevlilerin katılımıyla son derece gizli yapıldığı belirtildi.

Toplantının gündeminde Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkma olasılığının yanı sıra Atina yönetiminin 327 milyar Euro tutarındaki borcunun yeniden yapılandırılmasının bulunduğu belirtilen haberde, "Yunan hükümeti Euro Bölgesi'nden çıkma ve daha önce kendi kullandığı (drahmi) para birimini yeniden tedavüle koyma olasılığını gündeme getirdi" denildi.

Spiegel Online'a bilgi veren kaynakların, Schaeuble'nin Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını önleme niyetinde olduğunu söylediği belirtilen haberde, Schaeuble'nin, Almanya Maliye Bakanlığındaki uzmanların, Atina yönetiminin Euro Bölgesi'nden çıkması halinde muhtemel sonuçlarıyla ilgili uyarıların bulunduğu bir belgeyi toplantıya götürdüğü kaydedildi.

Söz konusu belgede, "Yunanistan'ın çıkması halinde Yunan para biriminin Euro karşısında yüzde 50 kadar değer kaybedeceği ve bunun da Yunanistan'ın borcunu gayri safi yurt içi hasılasının iki katına yükselteceği" uyarısında bulunuldu. Belgede, "Borcun yeniden yapılandırılması kaçınılmaz olacak" denildi.

Spiegel Online, borcun yeniden yapılandırılmaması durumunda ise "Yunanistan'ın iflas edeceğine" dikkat çekti.

Yunanistan'ın borcunun bu yıl GSYH'sinin yüzde 153'üne yükseleceği tahmin ediliyor.

İddiaya yalanlama

Yunanistan Maliye Bakanı Yardımcısı Phillipos Saçinidis, haberi yalanlayarak, "haberin döviz tacirlerinin ekmeğine yağ sürdüğünü" söyledi. "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı haberi doğru değil. Bu tür haberler Yunanistan'a ve Euroya zarar veriyor ve piyasada spekülatif oyunlara hizmet ediyor" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada da Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker'in çağrısıyla Lüksemburg'da yapılan gayrı resmi toplantıya Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Yorgo Papakostandinu'nun da katıldığı belirtildi.

Görüşmelerin, "G-20'ye katılan Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının toplantısı kapsamında yapıldığı ve Papakostandinu'nun Yunanistan'daki mali gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunmak için katılmasının istendiği" belirtilen açıklamada, toplantıda "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ndeki durumuyla ilgili herhangi bir tartışma olmadığı, medyanın yaptığının sorumsuzluk olduğu" ifade edildi.

Açıklamada, "Yunanistan'ın muhtemelen Euro Bölgesi'nden çıkacağına ilişkin haber doğru olmadığı gibi, Yunan hükümetinin ve AB üyesi ülkelerin hükümetlerinin defalarca reddetmesi gerçeğine rağmen akıl almaz bir ciddiyetsizlikle yazılmış. Bu tür kışkırtıcı haberler Yunanistan ve Euro Bölgesi'nin çabalarına zarar veriyor ve spekülatif amaçlara hizmet ediyor" denildi.

Juncker'in sözcüsü Guy Schuller de, haberin tamamen yalan olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Angele Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de, "Uzun süredir planlanan ve bazı maliye bakanlarının katılacağı bir toplantı vardı. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması toplantının gündeminde değildi ve hiçbir zaman da olmadı" dedi.  

Alman hükümetinden bir başka yetkili, Spiegel Online'daki haberin "tamamen temelsiz" olduğunu ifade etti. Euro Bölgesi'nden birkaç maliye bakanının katılımıyla küçük ve gayri resmi bir toplantı yapıldığını doğrulayan yetkili, katılımcıların, Avrupa İstikrar Mekanizması ve Euronun durumu gibi bir dizi konuyu ele aldıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir