”Yunanistan ırkçılık konusunda daha fazla çaba göstermeli”

Avrupa Konseyi Yunanistandan ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele konusunda çaba göstermesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STRASBOURG - Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, Yunanistan ile ilgili hazırladığı son raporda, bu ülkeden, ırkçılık ve hoşgörüsüzlükle mücadele konusunda daha fazla çaba göstermesini istedi.

Komisyon tarafından bugün yayımlanan raporda, Yunanistan'a, Batı Trakya'daki Türklere yönelik uygulamalardan dolayı eleştiriler yöneltildi.

Batı Trakya'daki Türk azınlığın müftü ve imam seçimleri konusunda, Yunan yönetiminin, azınlık üyeleri ile yapıcı bir diyaloğa girmesi talep edilen raporda, yine Türk azınlığın yardım derneği ve vakıflarla ilgili haklarına da saygı gösterilmesi istendi. Raporda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konularda verdiği kararlara uyulması tavsiye edildi.

Komisyon raporunda, okul kitaplarından farklı dinlerle ilgili olumsuz ifadelerin çıkartılması istenirken, Atina'da inşa edilecek cami ile ilgili ortayı çıkan idari sorunların giderilmesi istendi.

Raporda, Türk ve Makedon azınlığa yönelik ayırımcı saldırılara ilişkin etkili soruşturma başlatılması istendi ve yine Yunanistan'ın bu ülkedeki azınlık mensuplarının haklarının korunması için ülke genelinde etkili kampanya başlatması tavsiye edildi.

Yunanistan'da ayırımcılığa karşı 2005 ve 2008 yıllarında kabul edilen yasalara atıfta bulunulan raporda, bu yasaların etkili biçimde uygulanmadığının altı çizilerek, bu konuda da halkın bilinçlendirilmesi talep edildi.

Raporda, Romanlar, siyasi mülteci ve göçmenlere ilişkin ayırımcı ve hoşgörüsüz uygulamalara da dikkat çekildi ve göçmenlerin kaldığı gözaltı ve sığınma merkezlerinin iyileştirilmesi istendi.

"Türkiye'den gelen göçmenlere ayrımcılık yapılıyor"

Öte yandan Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu, İsviçre'de özellikle Balkan ve Afrika ülkeleri ile Türkiye'den gelen göçmenlere ayrımcılık yapıldığını bildirdi.

Komisyon tarafından bugün yayımlanan raporda, Balkan ve Afrika ülkeleri ile Türkiye'den gelen göçmenlerin iş, konut ve özellikle otomobil sigortası yaptırmak gibi mal ve hizmet alımında ırkçı uygulamalarla karşılaştıkları belirtildi.

Raporda, eğitim alanında da göçmen çocuklarının önemli sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çekildi.

İsviçre'de 2007 genel seçimlerinde yüzde 29 oranında oy alan UDC partisi üyelerinin ırkçı ve göçmen aleyhtarı söylemlerinden duyulan rahatsızlığın dile getirildiği raporda, İsviçre medyasının da zaman zaman göçmen ve Müslümanlara yönelik yayınlarının yarattığı tehlikeye işaret edildi.

Komisyon raporunda, İsviçre'de mevcut yasanın yaptırıma ilişkin maddelerinin, ırkçılık yapanların etkili bir şekilde cezalandırılmasına olanak sağlamadığı kaydedildi.