Yunanistan kritik yol ayrımında

Yunanistan'ın kredinin yeni dilimini alabilmesi için kemer sıkma önlemlerini parlamentodan geçirmesi gerekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ATİNA - Başbakan Antonis Samaras'ın 16 Kasım'da nakit rezervinin tükeneceğini belirttiği Yunanistan'da parlamentonun, ülkeye AB ve IMF tarafından tahsis edilen kredinin 31.5 milyar euroluk yeni dilimini almak için kemer sıkma önlemlerini ve 2013 bütçesini onaylaması gerekiyor.
 
Koalisyon ortağı Demokratik Sol Partinin (DİMAR) işgücü reformlarına ilişkin önlemlere onay vermeyeceğini belirttiği ülkede, çalışanların reform ve kesintileri protestoları ise devam ediyor.
 
Bugün otobüs hariç metro, tramvay ve tren dahil toplu taşıma sektörü çalışanları 24 saat, mesleklerinin serbestleştirilmesine karşı çıkan taksiciler ise 48 saatlik greve gitti.
Gazeteciler ise sosyal güvenlik fonlarının, Sağlık Hizmeti Sağlayıcıları Ulusal Kurumu (EOPYY) çatısı altında birleştirilmesi teklifinin yeniden parlamentoya sunulmasına karşı 24 saat grev yapıyor. Ülkede haber akışı dururken, yarın gazeteler basılmayacak.
 
Kemer sıkma önlemlerinin parlamentoda gelmesi nedeniyle Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) çağrısı ile kamu çalışanları ve işçiler yarından itibaren 48 saatlik greve gidecek.
Hava trafik kontrolörlerinin yarın 10.00-13.00 saatleri arasında iş durduracağı ülkede, liman çalışanlarının greve gitmeleri nedeniyle feribot seferlerinin de yapılmayacağı duyuruldu.
 
Çarşamba günü ise eczanelerin kepenk indireceği belirtilirken, Yunan Postaneleri çalışanları 48 saatlik greve gidecek.
 
"Önlemler geçmezse euro Bölgesi'ne veda ederiz"
 
Başbakan Samaras, dün Yeni Demokrasi Partisi'nin grup toplantısında, Çarşamba günü oylanması beklenen 13.5 milyar euroluk tasarruf önlemlerinin son kesintiler olacağını yineledi.
Samaras, yeni kredi diliminin alınabilmesi için önlemlerin parlamentodan geçirilmesi gerektiğini belirterek, tehlikenin önlemlerin geçmemesi halinde yaşanacağını ifade etti.
Samaras, ''Önlemlerin geçmemesi durumunda Yunanistan uluslararası izolasyona geri döner, euro Bölgesi'ne veda ederiz ve ülke drahmi lobisi tarafından yağmalanır. Şartlar alınacak önlemlerden daha kötü olur'' diye konuştu.
Devletin çöküşünden önce iki aşırıcı uç tarafından yönlendirilen bir toplumsal ayaklanma ile görülmemiş koşullar ve çatışmaların toplumu saracağını söyleyen Samaras, ''Bu gerçekleşmesine izin vermeyeceğimiz bir kabustur'' dedi.
 
Samaras, partisinin milletvekillerini geçmişe takılıp kalan rakiplere karşı savaşmaya çağırarak, Avrupa değişirken geri adım atamayacaklarını, krizden çıkmak için planlarını oluşturduklarını ifade etti.
 
Öte yandan koalisyonun küçük ortağı DİMAR Lideri Fotis Kuvelis koalisyonda kalacaklarını ancak önlemler arasında bulunan işgücü reformlarına karşı olduklarını yineledi. 2013 bütçesini incelediklerini kaydeden Kuvelis, bütçe meclise gelene kadar nihai kararlarını oluşturacaklarını dile getirdi.
 
Hükümetin diğer ortağı PASOK'un lideri Evangelos Venizelos ise Yunanistan'ın yolun üçte ikisini kat ettiğini belirterek, şimdi teslim olmanın ilerlemekten üç kat daha kötü olacağını ifade etti. Venizelos, DİMAR'ı hükümette görmek istediklerini, bunun için sonuna kadar çaba harcayacaklarını söyledi.
 
DİMAR'ın onay vermemesine rağmen Yeni Demokrasi ve PASOK'un tavırlarını değerlediren Yunan basını Çarşamba günü önlemlerin meclisten 152-157 civarında oyla geçebileceğini tahmin ediyor. Felaket senaryolarına dikkati çeken Yunan basını, diğer yandan koalisyon partileri arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle hükümetin gündemindeki önlemler parlamentodan geçtikten sonra erken seçime gidilmesinin de bulunduğunu iddia ediyor.
 
Erken seçim isteği
 
Öte yandan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Lideri Alexis Tsipras ise ülkede ekonomi ve demokrasinin gördüğü zararı durdurmak için erken seçim çağrısı yaptı.
Samaras Hükümeti için en kritik dönemde çağrısını dile getiren Tsipras, milletvekillerini önlemleri engellemekte vatansever olarak görevlerini yerine getirmeye çağırdı.
Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoğlu verdiği yanıtta, Tsipras'ı ülkeyi yönetmek konusunda önce kendi partisinin milletvekillerini ikna etmeye sonra seçim istemeye çağırdı.