Yunanistan rüşvet skandalıyla çalkalanıyor

Yunanistan'da parlamentoda, "Siemens rüşvet skandalı" ile ilgili soruşturma komisyonu kurulması önerisi reddedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ATİNA - Anamuhalefet PASOK Partisi'nin Siemens'in rüşvetle ihale kazandığı konuyu incelemek üzere soruşturma komisyonu kurulması önerisi, 300 sandalyeli parlamentoda dün yapılan oylamada oy çoğunluğuyla reddedildi.

Oylamaya katılan 299 milletvekilinden 151'inin öneriye karşı çıktığı belirtildi.

Geçen Aralıkta, Siemens'in faaliyet gösterdiği ülkelerin büyük bölümünde rüşvetle ihale kazandığına dair iddialar ortaya atılmış, rüşvet verilen ülkeler arasında olduğu belirtilen Yunanistan'da savcılar devreye girmişti. Eski Siemens yöneticisi Reinhard Siekaczek, Almanya'nın Münih kentinde çıkartıldığı mahkemede, "Yunanistan'da iktidar ve muhalefetteki politikacılara rüşvet verdiğini" itiraf etmişti.

1996-2004 arası iktidarda olan Başbakan Kostas Simitis'in yakın çalışma arkadaşlarından eski PASOK milletvekili Teodoros Çukatos geçen yıl yaptığı açıklamada, Alman Siemens firmasından para aldığını kaydetmişti.

Yunan basını, Çukatos'un, 1999 yılında Siemens'in Yunanistan İdari Müdürü Mihalis Hristoforakos ile bir araya geldiğini ve bir milyon Alman Markı (yaklaşık 420 bin Euro) tutarında parayı PASOK adına kabul ettiğini söylediğini duyurmuştu.

Haberlerde, Siemens'in yaptığı ödemenin seçim kampanyasına katkı olduğunu savunan Çukatos'un, "PASOK'un merkez ve idari komiteleri üyesi olarak seçim kampanyasının organizasyonunda etkin rol oynadım. Sayın Hristoforakos'u büromda karşıladım ve partimizin seçim kampanyası için katkı yapma önerisini kabul ettim. Benden paranın yatırılması için yabancı bir bankada açılmış hesap numarası istendi" şeklinde konuştuğu belirtilmişti.

Çukatos'un, söz konusu paranın daha sonra parti kasasına aktarıldığını ve kendisinin hiçbir biçimde nakit bir para alışverişi içinde olmadığını belirttiği kaydedilmişti.

Eski Başbakan Simitis, siyasi çevrelerde "general" lakabıyla tanınan Çukatos'u, zengin bir iş adamının yatında tatil yaptığının ortaya çıkması üzerine 2000 yılında görevinden uzaklaştırmıştı.