Yunanistan Varoufakis'i kızağa çekti

Yunan Başbakanı Tsipras, mali yardım müzakerelerini yürüten ekipte değişikliğe gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Cuma günü Litvanya'nın başkentinde yapılan euro bölgesi maliye bakanları zirvesinde Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in eleştirilere hedef olmasının ardından Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüten ekipte değişikliğe gitti.

Borçlarını ödeyecek nakit bulmakta zorlanan Atina yönetimi, sabırları tükenen kreditörlerini yeni mali yardım dilimini serbest bırakmak için ikna etmeye çalışıyor.

Varoufakis'in yerine Tsakalotos

Yunan hükümetinden bir yetkili, Tsipras ve kıdemli danışmanların Varoufakis'e destek verdiklerini ve bakanın kreditörlerle müzakere edecek yeni ekibi yöneteceğini ifade etti, ancak Dışişleri Bakanı Yardımcısı akademisyen ekonomist Euclid Tsakalotos'un grubun koordinatörü olarak görevlendirildiğini belirtti.

dala.jpg

Müzakereler Euclid Tsakalotos'a emanet

Sakin mizaçlı Oxfordlu ekonomist

Atama kreditörlerin temsilcileri tarafından beğenilen ve sakin mizaçlı Oxford üniversitesi mezunu Tsakalotos'un yüz yüze müzakerelerde daha yoğun görev alacağını gösteriyor. Şu ana kadar lafını esirgemediği için pek çok meslektaşını küstüren kavgacı mizaçlı maliye bakanı Varoufakis, ülkesinin mali yardım ihtiyacının giderek artmasına rağmen Cuma günü euro bölgesi maliye bakanları ile kısa süren müzakere turundan eli boş döndü.

Bir hükümet yetkilisi Reuters'a açıklamasında, "Dünkü toplantıda uluslararası basının hedefi olan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'e olan destek tekrar dile getirildi. Maliye bakanı her zaman ortak kararlar ve hükümetin liderliği çerçevesinde hareket etmiştir" dedi.