Yunanistan'da seçim öncesi Türkiye tartışması

Karamanlis, "Avrupa kurallarına uyum sağlayan bir Türkiye'nin, tüm komşularının ve Yunanistan'ın çıkarına olduğunu" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ATİNA - Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "Avrupa kurallarına uyum sağlayan bir Türkiye'nin, tüm komşularının ve Yunanistan'ın çıkarına olduğunu" söyledi.

Yunanistan'da 4 Ekim'de yapılacak genel seçimlere katılacak büyük siyasi partilerin liderleri, dün gece tüm televizyon kanallarından canlı yayınlanan açık oturumla, 6 gazetecinin iç ve dış konulara ilişkin sorularını yanıtladılar.

Açık oturuma, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Genel Başkanı ve Başbakan Karamanlis,, ana muhalefet partisi PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Aleka Papariga, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Genel Başkanı Aleksis Çipras, Ortodoks Halk Birliği (LAOS) Genel Başkanı Yorgo Karacaferis ve Çevreci Yeşiller Partisi Genel Başkanı Nikos Hrisoyelos katıldılar.

Gazetecilerin Türkiye politikasına ilişkin sorularını yanıtlayan Karamanlis, hükümetinin uyguladığı politikanın doğru olduğunu söyledi.

 "Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB'ye karşı olan tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi durumunda AB'ye tam üyeliğini desteklediğini" belirten Karamanlis, "Avrupa kurallarına uyum sağlayan bir Türkiye'nin tüm komşuların ve Yunanistan'ın çıkarına olduğunu" bildirdi. Karamanlis, Türkiye'nin şu ana dek gerekli koşulları yerine getirmemiş olduğunu da savundu.

Atina'nın tüm isteklerini, Türkiye'nin AB süreci çerçevesinde yerine getirmesi gereken koşulların bir parçası durumuna getirdiklerini de belirten Karamanlis, "Türkiye'nin bu alanda kaydettiği ilerleme, AB tarafından aralık ayında değerlendirilecek" dedi.

Gazetecilerin, "Türkiye'nin Ermenistan da dahil olmak üzere sorunlarını çözme yoluna gittiğini, ancak Yunanistan ile ilişkileri alanında hareketlenmediği" yolundaki değerlendirmesine de yanıt veren Karamanlis, "Türkiye'nin tüm sorunlarını çözdüğü değerlendirmesi yanlıştır. En büyük sorunları doğuda" diye konuştu.

Papandreu: Bu konuları masaya getirip yoğun müzakerelerle bitirebilirdik

Yorgo Papandreu ise hükümeti Ege'de kıta sahanlığının belirlenmesi ile Ege'deki askeri uçuşlar ve ihlaller konularında harekete geçmemekle ve Kıbrıs konusunda veto hakkından ödün vermekle suçladı.

Ana muhalefet lideri, "Bu konuları masaya getirip yoğun müzakerelerle bitirebilirdik" dedi.

Papandreu, partisinin iktidara gelmesi durumunda, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB sürecine ilişkin veto hakkından ödün vermeyeceğini de vurguladı.

Burgaz-Dedeağaç (Aleksandrupoli) petrol boru hattı konusuna da sorular üzerine değinen Papandreu, "Bizim zamanımızda başlamıştı, umarız bizim zamanımızda son bulacak. Tabii müzakereler sürüyor ama kimi noktalarda yeniden müzakere gerekli" dedi.